Najbolj si je opomogel turizem v Aziji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Najbolj si je opomogel turizem v Aziji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Svetovna turistična organizacija s sedežem v Madridu je sporočila, da so mednarodni turistični prihodi v prvih osmih mesecih letos znašali 642 milijonov in tako presegli rekord iz leta 2008. Od januarja do konca avgusta letos se je število mednarodnih turističnih prihodov v primerjavi z istim obdobjem lani povečalo za 40 milijonov, rekordne prihode iz leta 2008 pa so presegli za milijon.

V celotnem letu 2010 naj bi se število prihodov tako povečalo za med pet in šest odstotki, v prihodnjem letu pa za štiri odstotke.

Največji dvig v Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki
V poročilu je Svetovna turistična organizacija zapisala, da turisti največ potujejo v hitro rastoče države. Število turističnih prihodov v Aziji in na tihomorskem območju se je v prvih osmih mesecih povečalo za 14 odstotkov, države Bližnjega vzhoda so ugotovile 16-odstotno rast turističnih prihodov, afriške države pa devetodstotno rast.

K večjemu obisku črne celine je pripomoglo predvsem letošnje svetovno nogometno prvenstvo v Južnoafriški republiki. Okrevanje v Evropi, pa tudi v Latinski in Severni Ameriki, je počasnejše.

Turizem najbolj dinamična gospodarska panoga
Svetovna finančna in gospodarska kriza je močno, a manj kot druge panoge, prizadela turizem, ki pa zdaj okreva hitreje kot preostale. Kot so še opazili v organizaciji, podatki za prvo letošnje osemmesečje kažejo, da je turizem ena izmed najbolj dinamičnih gospodarskih panog in je ključno gonilo gospodarske rasti in zaposlovanja.