Zanimiva in slikovita Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici je priljubljena lahka planinska pot. Foto: Zavarovalnica Triglav
Zanimiva in slikovita Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici je priljubljena lahka planinska pot. Foto: Zavarovalnica Triglav

Pot s Kamniškega sedla do Brane in Planjave so markacisti zaradi vremenskih razmer obnovili (šele) letos poleti. Lani so obnovo namreč onemogočale ujme, ki so močno prizadele večji del Slovenije, tudi planinske poti, so sporočili iz Zavarovalnice Triglav, ki sodeluje s sredstvi za obnovo.

Planjava in Brana sta razgledna skalna vrhova Kamniško-Savinjskih Alp, ki ju povezuje planinska pot čez Kamniško sedlo. Čeprav je pot iz Kamniške Bistrice na Kamniško sedlo lahka planinska pot, pa je njeno nadaljevanje do Brane na vzhodu in Planjave na zahodu bolj zahtevno in primerno za izkušene planince.

Zanimiva in slikovita Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici je priljubljena lahka planinska pot, primerna za vse starosti, ki vodi po desnem bregu Kamniške Bistrice v zatrep doline do izvira reke.

Kot so pojasnili v zavarovalnici, je bilo treba na zmagovalki letošnjega izbora obnoviti skoraj celotno pot s krajšimi presledki, požagati in odstraniti podrto drevje, odstraniti nanose lesa in drugega materiala ter izdelati stopnice in bočne zaščite.

Sredstva tudi za drugouvrščeno pot

Letos so v Zavarovalnici Triglav, ki glasovanje izvaja s Planinsko zvezo Slovenije (PZS), naredili izjemo in sredstva za obnovo podarili tudi drugouvrščeni poti, to je poti od jame Topla do Male Pece na Koroškem, za katero skrbi Planinsko društvo Mežica.

Pot, ki se od jame Topla najprej bolj ali manj drži rudarske ceste, nato preči travnik in pod strmimi skalami hudournik Zajčja peč, je zdaj urejena, zaradi obsežnega vetroloma, ki je pred dobrim tednom dni podrl žičnico in ohromil cesto za oskrbovanje, pa je trenutno zaprt Dom na Peci. Zato planincem svetujejo, naj pred obiskom preverijo aktualne razmere glede odprtosti planinske koče.

Zavarovalnica Triglav in PZS sta izbor najbolj priljubljene planinske poti prvič izvedla leta 2017, od takrat so skupaj z omenjenimi tremi obnovili osem različno zahtevnih poti.

Kot prva je bila v akciji Naj planinska pot obnovljena krožna pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato. Sledile so Rečiška planinska krožna pot, zelo zahtevna Bambergova planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice, zelo zahtevna pot s Kranjske koče na Ledinah na Koroško Rinko ter zelo zahtevna Hanzeva pot, ki vodi od Koče na Gozdu na Prisojnik.