Kljub dopuščanju nekaterih športnih dejavnosti in preklicu prepovedi prehajanja občinskih meja se svetuje izogibanje zahtevnim in zelo zahtevnim potem, turni smuki in na splošno visokogorju ter bolj tveganim dejavnostim. Foto: BoBo
Kljub dopuščanju nekaterih športnih dejavnosti in preklicu prepovedi prehajanja občinskih meja se svetuje izogibanje zahtevnim in zelo zahtevnim potem, turni smuki in na splošno visokogorju ter bolj tveganim dejavnostim. Foto: BoBo

Kot so zapisali na PZS-ju, se zavedajo, da je telesna dejavnost na prostem pomembna za zdravje posameznika in da je v teh pomladnih dneh težko ostati doma. Vendar pa razglasitev epidemije v Sloveniji še vedno velja, zato so ljubitelje gora spomnili, da zaradi razglašene epidemije gorsko reševanje poteka v posebnih pogojih in da se ob upoštevanju vseh protokolov intervencijski čas od poziva gorskih reševalcev do prihoda do ponesrečenca bistveno podaljša, tudi če je ta na planinski poti. Z vsemi poškodovanimi je namreč treba ravnati, kot da so okuženi s covidom-19, so pojasnili.

Spomnili so, da so ob razglasitvi epidemije obiskovalce gora pozvali, da se odpovedo dejavnostim v gorah, razen lažjim sprehodom v bližini doma in v družbi domačih. Obiskovalce gora so pohvalili, da so se priporočil držali. Med epidemijo je bilo namreč po njihovih navedbah posredovanj gorskih reševalcev v gorah minimalno.

Tudi v prihodnjih dneh, ko se sproščajo nekatere omejitve, na PZS-ju svetujejo previdnost. Opozarjajo, da so planinske poti lahko poškodovane, saj se je v času od razglasitve epidemije ustavila tudi dejavnost markacistov, zaradi erozije, ki je še posebej dejavna v pomladanskem času, pa je povečana možnost padajočega kamenja.

Priporočila v gorah

Za planinske dejavnosti v gorah svetujejo, da obiskovalci ohranjajo priporočeno varnostno razdaljo 1,5 metra in uporabijo masko za nos in usta, če je zaradi izredne situacije potreben stik z drugo osebo. V nahrbtniku naj imajo zaščitno masko in razkužilo, izogibajo pa naj se rokovanju, objemanju in pitju iz steklenice drugega.

V primeru turnega smučanja in gorskega kolesarjenja mora biti razdalja zaradi večje hitrosti večja. Ker so v visokogorju še vedno zimske razmere, je potrebna tudi zimska oprema, prav tako priporočajo obvezno planinsko opremo. Alpinistične ture so od 30. aprila do preklica mogoče samo z najožjimi družinskimi člani iz lastnega gospodinjstva in ob upoštevanju priporočene varnostne razdalje.

Spomnili so še, da so planinske koče od 16. marca zaprte z vladnim odlokom o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom, s čimer je onemogočena oskrba ali varno zavetje obiskovalcev gora. Na začetku tedna je bilo gostinskim lokalom omogočeno, da so začeli prodajo pijače in hrane za na pot, tudi nekaj planinskih koč se je odločilo za ta način prodaje. Bo pa s 4. majem dovoljena strežba hrane in pijače na terasah in vrtovih pred planinskimi kočami, so še dodali.