Tek pred biki v mestu Villaseca de la Sagra bo potekal vsak dan tega tedna. Foto: Reuters
Tek pred biki v mestu Villaseca de la Sagra bo potekal vsak dan tega tedna. Foto: Reuters

Čeprav je po teku pred biki in bikoborbi najbolj znano mesto Pamplona, pa podobne "zabave" prirejajo po številnih španskih mestih in vaseh. Lani so bili tovrstne dogodke prisiljeni odpovedati pa ne zaradi nehumanosti tovrstnih praks, na kar že leta opozarjajo borci za pravice živali, ampak zaradi pandemije covida-19.

Letos so oblasti organizacijo množičnih dogodkov dovolile pod določenimi pogoji. V mestecu Villaseca de la Sagra, kjer so priredili prvi tek pred biki sezone, lahko tako na enem teku (vsak dan festivala, ki bo trajal do nedelje, pripravijo enega) sodeluje do 900 tekačev, ob "progi" pa lahko dogajanje spremlja do 1300 ljudi. Mestece, ki leži 65 kilometrov južno od Madrida, ima sicer 1700 prebivalcev.

Z novo sezono tekov pred biki pa so se znova okrepili tudi pozivi k omejitvi oz. prepovedi tovrstnih dogodkov. Ni skrivnost, da bike na koncu pobijejo v areni. Španska družba, kjer tovrstne "fieste" veljajo za tradicijo, je glede bikoborb oz. teka pred biki razdeljena, piše Reuters.

Po lanski anketi, ki jo je izvedla družba za raziskave javnega mnenja Electomania, je tako prepovedi bikoborb naklonjenih 47 odstotkov vprašanih, 18,6 odstotka vprašanih je prepovedi ostro nasprotovalo, 37 odstotkov pa jih je dejalo, da bikoborbam sicer nasprotujejo, a uradne prepovedi ne podpirajo.