Grozdje v kleti najprej 'tretajo'. Kot pojasnjujejo kletarji, bi bil pravi izraz mletje, a ker tako majhna količina ne gre v mlin, temu rečejo 'tretanje'. Po tem opravilu gre grozdje v stiskalnico, sok pa v sod - tokrat se ga je nateklo 75 litrov. Foto: BoBo
Grozdje v kleti najprej 'tretajo'. Kot pojasnjujejo kletarji, bi bil pravi izraz mletje, a ker tako majhna količina ne gre v mlin, temu rečejo 'tretanje'. Po tem opravilu gre grozdje v stiskalnico, sok pa v sod - tokrat se ga je nateklo 75 litrov. Foto: BoBo

Kljub mrazu je bilo na dogodku zadovoljstvo opaziti tudi pri vinski kraljici Martini Baškovič: "Kot vinska kraljica zagotavljam, da je to moja najboljša trgatev, in se številke minus 12 ne branim, kajti leta 2012 bom nosila naziv," je povedala.

Trgatev, ki so jo obiskali v Slovenski kroniki, je bila v 160-letni zgodovini Radgonskih goric šele tretja ledena. O ceni žlahtne kapljice prvi mož podjetja Borut Cvetkovič ni želel govoriti, saj naj bi bila to poslovna skrivnost. Posebno trgatev so pomagali opraviti tudi novinarji - tam je bil Drago Bulc, ki je le razkril podatek o ceni: "Če uspe, se takšna steklenička lahko proda tudi po 150 evrov." Da ne bo pomote - ne gre za liter, pač pa za dva decilitra vina.

Vino, ki bo nastalo, bo na trgu čez tri leta. Za kapljico iz grozdja, natrganega na svečnico, priporočajo, da jo zaužijete ob soju sveč ...