V vetru plapolajo zastave GEOSS-a, občine, Slovenije in Evropske unije. Foto: MMC RTV SLO
V vetru plapolajo zastave GEOSS-a, občine, Slovenije in Evropske unije. Foto: MMC RTV SLO

Kaj sploh pomeni težišče? "Geoss je težišče naše države, saj se središča nepravilnemu liku, kot je obris mej naše države, ne da določiti. Če bi lik Slovenije na kartonu natančno izrezali po državnih mejah in ga v težišču postavili na konico igle, bi ostal uravnotežen," se glasi pojasnilo na spletni strani Društva Geoss.

Nekaj ovinkov in vzpona
Veliko ljudi posplošeno reče, da "so središče Slovenije Vače pri Litiji", a če smo natančni, Geoss leži v vasi Spodnja Slivna, kamor lahko z avtomobilom pridemo po regionalni cesti Ljubljana-Litija, če v Spodnjem Hotiču zavijemo proti Vačam, po cesti Ljubljana-Maribor pa je treba izbrati avtocestni izvoz Krtina, od tam pa se peljati proti Moravčam in Kandršam.

Lepo urejeni spominski park je zaradi množice tabel nemogoče zgrešiti. Osrednji simbol Geossa predstavlja spomenik, ki so ga na pobudo takratnega župana Litije Jožeta Dernovška postavili leta 1982. Na njem so z mednarodnimi kraticami označene strani neba, vklesani so verzi Prešerenove Zdravljice, geografske in pravokotne koordinate pomika ter nadmorska višina kraja.

Spomin na nekdanje dni
V bližini sta postavljena tudi grb nekdanje Socialistične republike Slovenije in današnji grb Republike Slovenije ter plošča z napisom "Živimo in gospodarimo na svoji zemlji", pod katero sta vklesana tudi datuma vstopa Slovenije v Združene narode in Evropsko unijo. Parka ne bi bilo brez simbola slovenstva - lipe, ki so jo zasadili leta 1981.

V bližini pa je postavljen tudi spomenik Rodoljubu, posvečen udeležencem osamosvojitvene vojne za Slovenijo, ki ga je leta 2003 postavila Zveza veteranov vojne za Slovenijo.