Obrečno žično ograjo - poleg letošnjega, večkrat ne najbolj poletnega vremena - krivijo za znatno slabši turistični obisk območja v gornjem toku Kolpe. Foto: BoBo
Obrečno žično ograjo - poleg letošnjega, večkrat ne najbolj poletnega vremena - krivijo za znatno slabši turistični obisk območja v gornjem toku Kolpe. Foto: BoBo
Kolpa, kopalci, kopanje v Kolpi
Podatke glede turističnega obiska sicer še zbirajo in bodo znani ob koncu sezone, lahko pa že na splošno ugotovijo, da je na Kostelskem letos manj predvsem dnevnih gostov in kopalcev. Foto: BoBo

Tega je zaznati tudi zaradi pred tednom dni začete košnje in čiščenja s travo, trnjem in grmovjem zaraščene žičnate ograje z rezili, ki ga po razpisu ministrstva za obrambo izvajajo domačini. Košnjo bodo končali konec tedna, manjše dele ograje naj bi tudi nadomestili s panelno.

Približno kilometer so jo v najožjem delu rečne doline pretežno ob Slavskem Lazu nadomestili že pred meseci. Z državnim sekretarjem obrambnega ministrstva Andrejem Špengo, ki si je v sredo ogledal čiščenje in košnjo ob ograji ter njene najbolj problematične dele, pa so se dogovarjali, da bi ograjo nadomestili s panelno tudi na mestih, ki so najbolj primerna za kopanje v Kolpi.

Obrečno žično ograjo namreč - poleg letošnjega večkrat ne najbolj poletnega vremena - krivijo za znatno slabši turistični obisk območja v gornjem toku Kolpe. Podatke glede turističnega obiska sicer še zbirajo in bodo znani ob koncu sezone, lahko pa že na splošno ugotovijo, da je na Kostelskem letos manj predvsem dnevnih gostov in kopalcev.

Prebivalci nočejo ograje
Sicer pa se občani in občinsko vodstvo bolj kot za nadomestitev ob slovensko-hrvaški meji nameščene rezilne ograje s panelno, na območju, kjer po besedah kostelske županje Lili Butina do zdaj niso zasledili prebežnikov, zavzemajo za njeno popolno odstranitev.

Takšna, kot je bila, zarasla, polna plazilcev in nevarna tako za ljudi kot živali, in zdaj tudi očiščena, hromi življenje ob Kolpi, kazi naravno okolje ter odganja obiskovalce, je dodala županja. Ob tem je opozorila, da večkrat objavljeni podatek, da je na Kostelskem 26 kilometrov žične ograje, ne drži. Na tem območju je 12 kilometrov ograje.

Za odstranitev rezilne ograje ob Kolpi se zavzema tudi kostelska civilna pobuda, ki je pristojnim spomladi predala peticijo proti ograji na meji, ki so jo podprli s približno 6.000 zbranimi podpisi.

Nove turistične zmogljivosti
Čeprav je letošnji turistični obisk slabši, pa so vseeno odprli nekaj novih turističnih zmogljivosti, je dodala županja. Čeprav je več lokalov zaradi slabega obiska v času sezone ostalo zaprtih, so ob Kolpi odprli nov manjši lokal, v Srobotniku pa apartmaje z enajstimi posteljami.

Omenjeni odprtji je označila za optimistični.