Prireditev, ki vsako leto privabi več obiskovalcev, bo spremljal bogat kulturno-zabavni program, ki bo med drugim vključeval kulinarično razstavo, strokovna predavanja in tržnico.
Prireditev, ki jo v sodelovanju z obmorskim centrom Term Krka Talaso Strunjan organizira lokalno turistično društvo Solinar, bo na velikem peščenem strunjanskem parkirišču.
Kot napovedujejo v Termah Krka, si bodo obiskovalci lahko ogledali kulinarično razstavo dobrot iz kakija, sledili strokovnim predavanjem in obiskali tržnico, na kateri bo mogoče ta zdrav in okusen sadež tudi poskusiti in kupiti. Poleg tega bo na ogled tudi razstava literarnih in likovnih izdelkov, obiskovalci pa bodo lahko videli tudi blagoslovitev oranžne letine, se sprehodili po Krajinskem parku Strunjan in bližnjem nasadu kakijev.
Petkrat več vitamina C kot v jabolku
Kaki so prinesli v Evropo iz Azije okoli leta 1870, v slovenski primorski pas pa v prvih desetletjih prejšnjega stoletja. Danes krasi večino vrtov v slovenski Istri, v nasprotju s splošnim prepričanjem pa ga lahko gojimo na prostem tudi v notranjosti Slovenije, saj začne brsteti šele sredi maja. V strunjanski dolini je skoraj tretjina slovenskih nasadov.
Sadež odlikujejo bogastvo vitaminov in mineralov, visoka vsebnost prehranskih vlaknin in nizka vsebnost beljakovin in maščob. V primerjavi z jabolkom vsebuje petkrat več vitamina C in kar 30-krat več vitamina A. Pomembna je tudi vsebnost pektinov in taninov ter mineralov (kalija, kalcija, fosforja in železa).
Med številnimi koristnimi lastnostmi kakija je njegov prispevek k razstrupljanju in očiščevanju organizma. Poleg tega poživlja presnovo, znižuje holesterol, deluje proti utrujenosti in stresu ter krepi imunski sistem. Koristen je za ledvice, jetra, oči, kožo, lase, dlesni in zobe ter kosti, so še zapisali v Termah Krka.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje