Sankanje na Jezerskem je prijetno in nič kaj nevarno doživetje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sankanje na Jezerskem je prijetno in nič kaj nevarno doživetje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Zdaj, ko sankanje z Vršiča ni več mogoče, so sankaški navdušenci svoj raj našli na Jezerskem, ki se trudi privabiti turiste zlasti s športnimi dejavnostmi. Zagnani fantje, ki organizirajo sankanje, so dobili dovoljenje za uporabo ceste in že nekaj sezon po prvem sneženju pripravijo progo. Ta je primerna tudi za začetnike, saj ni večjih naklonov in kakih nevarnejših delov.

Z vojaškim terencem na štart
Ob dogovorjeni uri (sankanje je treba prej napovedati) udeležence pred hotelom Planinka čaka Tamov terenec 110. Čeprav je star že več kot 30 let, imenitno služi svojemu namenu. Ob našem obisku mu je sicer nagajal svež sneg, tako da je bilo treba na strmejšem delu ceste posredovati z vitlom, kar pa je le popestrilo čaroben večer. Škoda le, da je bila smučina prav zaradi svežega snega precej počasna.

Po 10. uri je cesta zaprta
Na štartu proge se ponuja lep pogled na Jezersko in okoliške vršace. "Inštruktor" Nejc da nekaj napotkov, kako obvladovati sani. S čelno svetilko se spustiš v noč in uživaš, ko drviš med zasneženimi smrekami ... Seveda se lahko odločite tudi za sankanje ob dnevni svetlobi. Sankanje v lastni režiji, torej s hojo do 1500 metrov visokega štarta, je mogoče le do 10. ure (dopoldne), nato je cesta zaprta.