Turistična taksa v Sloveniji trenutno znaša 1,265 evra, lani so je vse občine v državi skupaj nabrale za nekaj več kot 10 milijonov evrov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Turistična taksa v Sloveniji trenutno znaša 1,265 evra, lani so je vse občine v državi skupaj nabrale za nekaj več kot 10 milijonov evrov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Denar, tuje valute, taksa
Zakon, ki je šel včeraj v 40-dnevno javno obravnavo, uvaja tudi novost, da bi se del turistične takse (50 centov) namenil za promocijo slovenskega turizma v tujini, ki jo izvaja Slovenska turistična organizacija. Foto: Reuters


Turistična taksa v Sloveniji trenutno znaša 1,265 evra, lani so je vse občine v državi skupaj nabrale za nekaj več kot 10 milijonov evrov. Predlog novega zakona predvideva, da bi se taksa dvignila na največ dva oziroma 2,5 evra.

Višji znesek (torej 2,5 evra) bi lahko pri tem zaračunavale le občine, v katerih turisti letno ustvarijo več kot 750.000 prenočitev. V praksi to pomeni dve občini, piransko in ljubljansko, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu Eva Štravs Podlogar.

Večina občin v Sloveniji pa bi torej imela možnost turistično takso povišati na največ dva evra. Taksa se bo še naprej določala v točkah, nova vrednost točke pa bo znašala 25 centov.

Dodaten denar za promocijo v tujini
Ob tem zakon, ki je šel včeraj v 40-dnevno javno obravnavo, uvaja tudi novost, da bi se del turistične takse (50 centov) namenil za promocijo slovenskega turizma v tujini, ki jo izvaja Slovenska turistična organizacija (STO). Namen te rešitve je STO-ju zagotoviti dodaten namenski in sistemski vir sredstev, je dejala Štravs Podlogarjeva.

Za STO bi se tako glede na aktualna gibanja letno zbrali dodatni štirje milijoni evrov, medtem ko bi se v občinske proračune letno steklo dodatnih 1,8 milijona evrov.

Kot je še izpostavila državna sekretarka, povišanje turistične takse ne bo obremenilo gospodarstva, saj to takso plača gost - seveda pa ta v zameno za to pričakuje določeno ponudbo destinacije, je spomnila in opozorila, da so vlaganja v turistično ponudbo in infrastrukturo po občinah zelo različna.

Predlog zakona sicer ohranja tudi možnost, da se za promocijo Slovenije v tujini nameni del koncesije iz iger na srečo. Gre za možnost, ki je dana že v aktualnem zakonu, a je bila doslej neizkoriščena.