Med zaprtjem bodo ob lepih dneh hrano in pijačo ponujali v hišici, ki je pozimi ob drsališču. Foto: BoBo
Med zaprtjem bodo ob lepih dneh hrano in pijačo ponujali v hišici, ki je pozimi ob drsališču. Foto: BoBo

Gostišče ob Planšarskem jezeru deluje že od 70. let prejšnjega stoletja. Kot je pojasnil njegov vodja in predsednik Turističnega društva Jezersko Aleš Petek, je v preteklosti na tem mestu delovala žaga, ki so jo preuredili v okrepčevalnico in pozneje v gostilno, poroča STA.

Stara stavba je nujno potrebovala obnovo, zato so se letos odločili, da jo podrejo in na istem mestu zgradijo novo. Računajo, da bo novi objekt dokončan in bodo gostišče lahko znova odprli do začetka poletne sezone.

Novi objekt bo zgrajen v podobnem obsegu kot prejšnji, ki je imel v notranjosti 80 na terasi pa 120 sedežev. Uradno naj bi bilo gostišče zaradi prenove predvidoma zaprto do 30. junija, bodo pa v času zaprtja ob lepih dneh hrano in pijačo ponujali v hišici, ki je pozimi ob drsališču.

Planšarsko jezero. Foto: Radio Slovenija/Špela Šebenik
Planšarsko jezero. Foto: Radio Slovenija/Špela Šebenik

Gre za eno od številnih investicij na Jezerskem v zadnjih letih. Med posebej izstopajočima sta Vila Planinka in Šenkova domačija. V kraju pod Kamniško-Savinjskimi Alpami hkrati krepijo ponudbo aktivnosti za obiskovalce. "Dolgo se ni vlagalo, zdaj pa so prišli boljši časi za turizem na Jezerskem," je ocenil Petek.

Želeli povezati izvir in kamnolom

V okviru projekta Živa dediščina so uredili območje skladov lehnjaka in lehnjakotvornega izvira ter novo tematsko pot, ki so jo opremili in označili z informacijskimi tablami. Obenem je vzpostavljena povezava s tematsko potjo do lehnjakotvornega izvira, poti pa se združita na razgledni ploščadi.

Kot je pojasnil župan Jezerskega Andrej Karničar, so se ureditve tematske poti lotili, ker so želeli povezati lehnjakotvorni izvir in kamnolom lehnjaka: "To nam je bilo že nekaj let izziv in skozi projekt lokalne akcijske skupine smo imeli možnost pridobiti tudi nekaj evropskih sredstev."

Pot nadgrajuje pred dvema letoma vzpostavljeno skoraj štirikilometrsko povezavo med lehnjakotvornimi izviri in centrom Zgornjega Jezerskega. Preden so se lotili njene ureditve, so morali sanirati podor, ki se je sprožil po lanskih poplavah in zaradi katerega je bila cesta v dolino Komatevre tri mesece zaprta, še piše STA.