Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Smučarji se navzočnosti hrvaških policistov ne čudijo več, saj tovrstno sodelovanje med slovensko in hrvaško policijo poteka že deset let. "Za varnost ni nič narobe, če so policisti zraven," tako meni slovenski smučar, hrvaški pa dodaja: "Pozdravljam sodelovanje med slovensko in hrvaško policijo. Poleti so slovenski policisti na našem morju, pozimi pa naši policisti na slovenskih smučiščih, in tako se vsi počutimo varneje."

Smučarjev iz Hrvaške je na slovenskih smučiščih največ na začetku januarja, ko so v soseščini šolske počitnice. Hrvaški policist Dražan Suknajić o delu pravi: "Odlično je! Veseli me, da lahko v primeru težav pomagamo tako hrvaškim kot slovenskim smučarjem."

Hrvaška policista policijskih pooblastil nimata. Njuna naloga je predvsem prevajanje in pomoč sodržavljanom v primeru kraj in nesreč. Policisti na smučiščih redko kaznujejo, večino časa opozarjajo.

Na sezono se na slovenskih smučiščih zgodi več kot 100 nesreč, od tega polovico s hudimi poškodbami, največkrat so udeleženi otroci. Alojz Sladič z Generalne policijske uprave pojasni: "Kot vzroke nesreč na smučiščih policisti največkrat ugotavljajo precenjevanje sposobnosti, torej znanja smučanja, neprilagojena hitrost in pa neustrezna izbira smeri smučanja."

Vinjenih smučarjev je manj kot pred leti. A kdor pregloboko pogleda v kozarec, ga čaka 400 evrov globe in odvzem smučarske karte.

Za varnost na smučiščih bosta skrbela tudi hrvaška policista