Sardinija. Foto: Shutterstock
Sardinija. Foto: Shutterstock

Najcenejše vozovnice z bližnjih letališč lahko v tem trenutku kupite še za destinacije na jugu Italije. "Tukaj potem govorimo o nekih odhodih iz Trsta ali pa Benetk, recimo v 99 odstotkih primerov gre za Ryanair. In potem se res da priti (op. finančno) skozi, kot da ste se usedli v avtomobil in peljali na Hrvaško," še doda vodja prodaje pri podjetju Letalske.si Igor Turković.

Poceni letalske povezave

To preverimo na različnih iskalnikih. Iz Ljubljane lahko v juliju in avgustu najceneje poletimo v Skopje, za približno 80 evrov, v Pariz za 140 evrov, za povratni polet v London bi odšteli 160 evrov, na počitnice v Črno goro pa se lahko odpravimo za 190 evrov na osebo. Iz Trsta najdemo najcenejše letalske vozovnice za 38 evrov v Albanijo, iz Zagreba pa denimo za slabih 40 evrov v Bolgarijo, Črno goro in Rim.

Če želimo poceni letalske vozovnice, tako ne smemo biti preveč omejeni z datumi in lokacijami, saj na najbolj želene destinacije med počitnicami in prazniki letalske vozovnice narastejo tudi za 100 odstotkov.

"Cena letalske vozovnice na isti relaciji močno variira čez celotno leto, odvisno od tega, ali gre za praznike ali gre za počitniško obdobje oziroma izrazito prazen del leta, takrat lahko dobimo cenejšo vozovnico, načeloma velja prej iščeš, ceneje najdeš, vsak potrošnik pa mora vedeti, da je na letalu vedno le omejeno število poceni vozovnic. Ko se letalo začne polniti, je cena vse višja," nam pojasni Mišo Mrvaljević, generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije.

Koliko prej kupiti letalske vozovnice?

Letalske vozovnice je tako predvsem na daljše destinacije smiselno kupiti vsaj šest mesecev vnaprej. Praviloma so cenejše, če letimo zgodaj zjutraj ali ponoči. In še en namig – vozovnico poskušajte rezervirati ob nedeljah, takrat naj bi letalske družbe cene znižale. In še večna dilema – leteti z domačega ali s tujega letališča?

"Letimo iz Ljubljane, ker tudi če je vozovnica iz Ljubljane malenkost dražja, marsikdo ne zna izračunati, da tudi če te pelje prijatelj, to nekaj stane," razmišlja Mišo Mrvaljević.

Če letimo sami, torej verjetno drži, da bi za prevoz, parkirišče in preostale stroške na koncu odšteli več s tujega, kot z domačega letališča. Če pa potuje družina, je te stroške treba preračunati, saj se razdelijo na več ljudi.

Cene letalskih vozovnic letos enake

Kakšne pa so letos cene letalskih vozovnic? Te ostajajo enake in se niso bistveno podražile v primerjavi z lanskim letom, kljub višjim cenam energentov in delovne sile. Največji skok v cenah letalskih vozovnic je bil v obdobju po pandemiji covida 19, ko so se nekatere vozovnice podražile tudi za več kot 100 odstotkov.

V zadnjih letih se je močno povečalo število Slovencev, ki počitnikujejo na Maldivih. Foto: Reuters
V zadnjih letih se je močno povečalo število Slovencev, ki počitnikujejo na Maldivih. Foto: Reuters

In kam v zadnjih letih Slovenci najraje letimo?

Delimo se na tiste, ki večinoma letijo po evropskih destinacijah, in tiste, ki se radi odpravijo malo dlje. Torej, obstajata dve različni skupini potnikov. "Mi smo se hecali, da smo v zadnjih treh letih praktično celo Slovenijo spravili na Zanzibar ali na Maldive," se pošali Turkovič.

To sta po njegovem mnenju med Slovenci najbolj zaželeni destinaciji. Če o njih sanjate tudi vi, imamo za vas dobro novico, saj na obe destinaciji lahko poletite z bližnjih letališč že za približno 600 evrov. Seveda, če vaš polet ne bo med krompirjevimi ali novoletnimi počitnicami.

Več v oddaji Koda.

Letalski prevozi