Lani je bilo snega veliko, a to ni pomagalo. Foto: BoBo
Lani je bilo snega veliko, a to ni pomagalo. Foto: BoBo

Smučarska sezona je že skoraj tu. Tekmovalci sicer že merijo moči, slovenska smučišča pa še čakajo obilno snežno pošiljko in nizke temperature. Čeprav so priprave, vključno s snežnimi topovi, v zaključku, so žičničarji pri napovedih zadržani, saj sta za njimi dve slabi sezoni.

Kljub obilju snega v zadnji zimi je namreč epidemija covida-19 in posledično zaprtje povzročila slabe rezultate, brez državne pomoči pa bi marsikatero smučišče težko preživelo. Tako si želijo dobrega obiska, pa četudi manjšega kot v preteklosti.

V Kranjski Gori sicer po dolgem desetletju postavljajo novo napravo – štirisedežnico Vitranc 2, ki pa bo začela obratovati šele poleti. Ob tem nadgrajujejo tudi zasneževalni sistem z bazenom in garaže. Naložba za vse tri projekte naj bi znašala sedem milijonov evrov.

Petkrat toliko denarja pa naj bi država letos namenila vsem slovenskim smučiščem, a razpisa še ni. Omenjeni edini naložbi v smučišča letos velja dodati tudi razširitev smučarske proge do vrha Habakuka. S tem si bodo Mariborčani pridobili možnosti za organizacijo tekmovanj Zlate lisice, tudi ob slabših snežnih razmerah.

Vabljeni k ogledu celotnega videoprispevka novinarke TV Slovenija Marjete Klemenc.

Žičničarji pred začetkom sezone zadržani glede napovedi