Pretekla smučarska sezona je povzročala največ skrbi zaradi številnih vladnih odlokov, povezanih z epidemijo. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Pretekla smučarska sezona je povzročala največ skrbi zaradi številnih vladnih odlokov, povezanih z epidemijo. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

V Kranjski Gori je bila letošnja poletna sezona, ki bo z obratovanjem med konci tedna predvidoma trajala do 10. oktobra, primerljiva z lansko. V primerjavi s predkoronsko sezono 2019 pa je prihodkov za približno deset odstotkov manj, so za STA pojasnili v RTC-ju Žičnicah Kranjska Gora.

Priprave na zimsko sezono z remonti in servisi že potekajo, začela so se tudi dela za postavitev nove štirisedežnice Vitranc 2, ki bo nadomestila staro enosedežnico. Že več let načrtovana investicija, ki je pomembna tako za smučišče kot celoten kraj, je ocenjena na tri milijone evrov. Konec gradnje je predviden konec leta, ob morebitnih težavah zaradi vremena pa na začetku prihodnjega.

Za prihajajočo zimsko sezono upajo, da bodo naprave lahko nemoteno obratovale. V zadnji zimski sezoni je bila izguba zaradi epidemiološke situacije in zaprtij kar precejšnja. Pomoč države za izpad prihodkov v zimski sezoni je bila odobrena po devetem protikoronskem zakonu, postopki za izplačilo pa še potekajo, so pojasnili.

Na Voglu je bila letošnja poletna sezona za približno 40 odstotkov boljša od lanske, ker je posledica zelo lepega vremena. Vseeno pa je bila za 65 odstotkov slabša od poletja 2019, je za STA povedala vodja skupnih služb v družbi Žičnice Vogel Bohinj Aleksandra Fiorelli. Poletno sezono bodo končali 10. oktobra in se lotili daljšega remonta. V zimski sezoni si želijo, da bi obratovanje potekalo normalno, torej brez zaprtij, in da bi jim bila ta zima vremensko tako naklonjena kot zadnja, ki bi bila brez zapiranja zagotovo najboljša v zadnjih desetih letih. Lani so zaradi epidemije imeli kar 51 odstotkov slabši rezultat kot v povprečni sezoni 2018/2019.

"Kaj nas bo doletelo pri omejevanju opravljanja dejavnosti, ne ve nihče, niti čarovnica"

Na Krvavcu je letošnja poletna sezona, ki se bo z obratovanjem ob koncih tedna nadaljevala do konca oktobra, primerljiva z lansko, obe pa sta za okoli 20 odstotkov slabši od poletja 2019, so za STA pojasnili v RTC-ju Krvavec. Priprave na zimsko sezono so že v polnem razmahu in vzdrževanje naprav se preveša v sklepno fazo. V podjetju imajo pripravljene tudi projekte novogradnje žičniških naprav in akumulacijskega jezera s sistemom zasneževanja, podprte z veljavnim gradbenim dovoljenjem. "Kljub sprejetim zakonom o pomoči države pri investicijah v žičničarsko infrastrukturo državnega razpisa za zdaj še ni," so izpostavili.

Kar zadeva zimsko sezono, si, kot pravijo, zaradi slabih izkušenj v pretekli sezoni ne delajo nobenih utvar. "Delamo po svojih najboljših močeh, vsekakor v sezono vstopamo 100-odstotno pripravljeni. Kaj nas bo doletelo od oblasti pri omejevanju opravljanja naše dejavnosti, pa za zdaj verjetno niti čarovnica ne ve," so poudarili v RTC-ju Krvavec, kjer so lansko zimo zaradi ukrepov izgubili več kot polovico prihodkov.

Kar zadeva pomoč države, je bil 7. julija sprejet zakon o pomoči upravljavcem žičničarskih naprav v vrednosti 40 odstotkov povprečja sezon od 2018 do 2020 minus že prejete pomoči. Vendar je 12. avgusta Evropska komisija določila, da se mora od prejšnjega zneska odšteti tudi promet sezone 2021, so še pojasnili na Krvavcu. "S tem smo bila predvsem smučišča, ki smo se trudila obratovati v tej sezoni, destimulirana, saj več ko si naredil prometa, več bo odšteto pri dodelitvi izredne pomoči. Tako bi bilo najbolje, da bi bili vso sezono zaprti in bi bil znesek pomoči bistveno višji kot sicer," so opozorili.

Na Kaninu upajo, da snega ne bo preveč

Na Kaninu, ki je tehnično najzahtevnejše smučišče, hitijo z opravili, ki jih morajo končati do oktobra, saj lahko sneg zapade precej hitro. Smučišče bo pripravljeno, naprave bodo delovale vse, edina neznanka ostaja Sella Nevea, saj kljub večkratnim pozivom upravljavcu smučišča na italijanski strani še nimajo odgovora, kako in kaj.

Za zdaj bodo zato 1. oktobra začeli predprodajo vozovnic samo za slovensko stran. Kot je za STA povedala direktorica Manuela Božič Baladič, računajo, da jih bo razmeroma hitro zasnežilo in da bodo imeli dolgo sezono. "Upamo pa, da snega ne bo zapadlo sedem metrov kot lani, rajši kak meter manj, saj to za nas pomeni ogromne stroške," je dodala in povedala, da so lani imeli več kot 80-odstotni izpad prihodkov in obiska.

Mariborsko Pohorje: Remont na sedežnici Poštela in krožni kabinski žičnici

Na mariborskem Pohorju večjih novosti pred novo zimo ne načrtujejo, čeprav je bilo sprva načrtovano, da bo upravljanje žičniških naprav v lasti mariborske občine že letos prevzelo javno podjetje Šport Maribor. Kot že nekaj sezon doslej tudi tokrat pripravljalna dela, ki vključujejo mulčenje smučarskih terenov, urejanje odvodnjavanja, preglede in vzdrževanje vodnih črpališč in žičnic in podobno, opravlja podjetje Marprom. Trenutno poteka remont na sedežnici Poštela, oktobra bo sledil še na krožni kabinski žičnici, skupni strošek pripravljalnih del na zimsko sezono pa ocenjujejo med 500.000 in 600.000 evri.

Pred novo zimsko sezono so doslej prodali že blizu 1300 različnih sezonskih smučarskih vozovnic, kar je več kot v letu prej, predprodaja pa se bo nadaljevala še do konca oktobra. Kot zagotavljajo, morebiten prenos koncesije ne bo imel nobenega vpliva na nakup sezonskih vozovnic, saj jih bodo vsi imetniki lahko normalno uporabili pod istimi pogoji, kot so bile oziroma bodo kupljene.

Na Rogli trenutno poteka zgolj predprodaja sezonskih smučarskih vozovnic od ponedeljka do petka za imetnike iz pretekle sezone. Uradno bodo predprodajo začeli 1. oktobra, ko bodo smučarjem na voljo vsi tipi smučarskih vozovnic, te pa bo v času predprodaje mogoče kupiti tudi s turističnim bonom za letošnje leto.

Kupne navade so se spremenile: Ljudje se odločajo zadnji trenutek

Na Golteh po besedah direktorice Suzane Srdić prav tako potekajo redna vzdrževalna dela in tehnični pregledi naprav, večjih investicij pa v tej sezoni ne načrtujejo. Lani so razširili zasneževalni sistem, s katerim si obetajo več smučarskih dni v polnem obsegu, kot je teh bilo v preteklih letih.

"Nakupne navade so se zelo spremenile povsod, te so kratkoročne, kar se pozna tudi pri predprodaji vozovnic. Kupci se za nakup odločajo zadnji trenutek, zato nas manjše povpraševanje, kot smo ga bili vajeni, ni presenetilo," je za STA povedala Srdić in dodala, da bodo letos poslovanje prilagajali epidemičnim razmeram.

Če bodo tudi letos ukrepi vlade diskriminatorni, nesorazmerni, pretirani in nepotrebni, je dodala, bodo težko govorili o uspešni sezoni. Bojijo se, da bi ta bila podobna lanski, ko so imeli izpad prihodkov v znesku krepko več kot milijon evrov.