Do konca maja so našteli približno 20.000 prenočitev. Foto: BoBo
Do konca maja so našteli približno 20.000 prenočitev. Foto: BoBo

Kot so sporočili iz Zavoda za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje, je Celjski grad, ki je najbolj obiskana turistična znamenitost Celja, v prvih šestih mesecih letošnjega leta obiskalo za tri odstotke več tujih turistov. To je dober znak za poletne mesece, ko je tujih obiskovalcev tradicionalno največ.

Med tujimi gosti je bilo največ Hrvatov, ki so tako po številčnosti prehiteli Madžare. Hrvaških obiskovalcev je bilo po podatkih zavoda za 60 odstotkov več kot v prvem lanskem polletju. Na tretjem mestu so bili Nemci, ki jih je bilo za 27 odstotkov več kot leto prej.

Do konca maja so našteli okoli 20.000 prenočitev, kar je primerljivo z letom prej. Povprečna doba bivanja tujih turistov v Celju je znašala dve prenočitvi. Največ prenočitev so ustvarili gostje iz Hrvaške, Nemčije, Avstrije, Danske in Srbije, pri čemer je bil največji porast (44-odstotni) ugotovljen pri gostih iz Avstrije. Po besedah direktorice zavoda Maje Voglar izziv ostajata povečanje števila prenočitev in podaljšanje povprečne dobe bivanja.

Zavod za razvoj Šaleške doline si še naprej prizadeva, da bo Šaleška dolina postala do družin najprijaznejša destinacija v Sloveniji. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zavod za razvoj Šaleške doline si še naprej prizadeva, da bo Šaleška dolina postala do družin najprijaznejša destinacija v Sloveniji. Foto: BoBo/Borut Živulović

Dober obisk so imele tudi druge turistične znamenitosti. Ob Pokrajinskem muzeju in Muzeju novejše zgodovine Celje se je obisk najbolj povečal v znanstveno-zabavnem središču Tehnopark Celje v nekdanji veleblagovnici v središču mesta, in sicer za 40 odstotkov. Tujih turistov so našteli za skoraj petkrat več kot v enakem obdobju lani.

Na zavodu ocenjujejo, da bo tudi poleti več turistov kot v lanskih poletnih mesecih. Nekaj dodatnih jih med drugim pričakujejo zaradi poletnih prireditev in evropskega prvenstva v rokometu za fante do 20 let, ki se začenja 10. julija. Na račun povečanega obiska so se na zavodu odločili, da delovni čas turističnoinformacijskega centra v starem mestnem jedru ob sobotah v juliju in avgustu podaljšajo do 17. ure.

Lani največ tujih gostov v Velenju iz Nemčije

V Velenju so lani našteli 13.000 prihodov in 33.000 prenočitev, kar pomeni, da so se prihodi in prenočitve turistov letos povečali za petino. Od tega so domači turisti ustvarili 21, tuji pa 79 odstotkov prenočitev. Povprečna doba bivanja v Velenju znaša dva dni in pol, največ tujih gostov pa prihaja iz Nemčije, Nizozemske, Srbije, Avstrije in Kitajske.

Zavod za razvoj Šaleške doline si še naprej prizadeva, da bo Šaleška dolina postala do družin najprijaznejša destinacija v Sloveniji. Hkrati sledijo Strategiji razvoja slovenskega turizma, ki Slovenijo postavlja kot zeleno butično destinacijo.

V letu 2023 je mesto Velenje prejelo znak Slovenia Green Destination Gold. Obenem je Velenjska plaža že šesto leto zapored osvojila prvo mesto v kategoriji naravnih kopališč v akciji Naj kopališče 2023, Velenje je bil tudi prejemnik naziva Ljubljenec ljudskih src v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna.