Vstop bodo na določene dni zaračunavali do sredine julija. Foto: EPA
Vstop bodo na določene dni zaračunavali do sredine julija. Foto: EPA

Prevelik turistični obisk velja za eno največjih težav Benetk, kjer živi okoli 250.000 ljudi, v letu 2019 pa je to italijansko mesto obiskalo več kot 13 milijonov turistov. Po izbruhu pandemije covida-19 je obisk sicer padel, a naj bi predpandemsko raven dosegel že v prihodnjih letih.

V enem izmed najbolj obiskanih krajev v Evropi so 25. aprila letos do sredine julija poskusno uvedli pet evrov vstopnine za dnevne obiskovalce – v 29 dneh z največjim obiskom, večinoma so to sobote in nedelje. Izjema je ta konec tedna, 1. in 2. junija, ko je v Italiji dan republike.

Sorodna novica Nekateri prebivalci Benetk nad uvedbo vstopnine niso navdušeni

Unescovo svetovno dediščino želijo pred presežnim turizmom zaščititi tako, da odvrnejo dnevne obiskovalce in po besedah ​​župana Luigija Brugnara narediti mesto spet "primerno za življenje". Glavni beneški otok je namreč od zgodnjih 50. let prejšnjega stoletja izgubil več kot 120.000 prebivalcev, ki jih je pregnal predvsem množični turizem.

Več stanovskih odborov in združenj sicer meni, da pristojbina ne bo odvrnila večjega števila ljudi, težava naj ne bi tičala v enodnevnih obiskovalcih, ampak naj bi bilo krivo pomanjkanje cenovno dostopnih stanovanj, kar pa je krivda ponudnikov nastanitev, kot je Airbnb. Zgodovinska četrt z znamenitimi kanali za turiste oddaja okoli 49.000 postelj, to pa bistveno presega število postelj, ki so na voljo domačinom.

Omejitve so sicer v Benetkah začeli uvajati, potem ko je Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) lani opozorila, da bi lahko mesto uvrstila na seznam ogrožene svetovne dediščine, ker bi lahko podnebne spremembe in množičen turizem povzročili nepopravljivo škodo. Unesco nato Benetk ni uvrstil na seznam, saj je pripoznal ukrepe za zmanjšanje vplivov, kot so protipoplavni sistemi in omejitve množičnega turističnega obiska.