Ponekod so vseeno optimistični. Foto: EPA
Ponekod so vseeno optimistični. Foto: EPA

V Budvi, najbolj priljubljeni črnogorski turistični destinaciji, je trenutno 17.470 gostov, od tega 9287 v zasebnih namestitvah in 7897 v hotelih. Največ tujih gostov prihaja iz Srbije, Nemčije, Izraela, Albanije, pa tudi Velike Britanije, Francije in Poljske. Manjši in srednji hoteli ter apartmaji naj bi bili prazni, prav tako ni zanimanja za zasebne vile. Plaže so polne samo ob koncih tedna.

"Veliki hoteli, ki imajo bazene in svoje plaže, so polni, ker imajo dumpinške cene, ki so v rangu treh ali dveh zvezdic," je dejal predsednik združenja hotelov Črne gore Nikola Pejović. "Polno bo od 15. julija do 15. avgusta, a nam to ne more nadomestiti celotne sezone. Zdaj nismo niti na 50 odstotkih leta 2019," je še dodal.

Med glavnimi vzroki neprimerljivosti s sezono 2019 naj bi bili po mnenju Jelene Kaluđerović iz skupine hotelov HD Budvanska pandemija covida-19 in vojna v Ukrajini. Predsezona je bila v šestih hotelih njihove skupine v znamenju domačih turistov in turistov iz regije. Nekaj več kot 5000 prenočitev je odpadlo na turiste iz Črne gore, skoraj 11.000 prenočitev pa so ustvarili Srbi. Skupno so gosti v njihovih hotelih od začetka leta do konca maja poskrbeli za skoraj 40.000 nočitev, v prvih 15 dneh junija pa 14.000. Te dni v njih biva okoli 1000 gostov.

Prihodki od turizma vseeno bistveno višji kot lani

Čeprav ponudniki namestitev v Črni gori menijo, da obisk ni niti približno enak tistemu iz rekordnega 2019, prihodki od turizma vseeno obstajajo. V prvem četrtletju tega leta so dosegli 45 milijonov evrov, kar je skoraj toliko kot v enakem obdobju leta 2019, prihodki od turizma so za 86 odstotkov višji kot lani, popolnjenost hotelov pa je skoraj 96-odstotna glede na tisto v 2019.

"Danes imamo v Herceg Novem 9000 turistov, kar je okoli 170 odstotkov ustvarjenega prometa v primerjavi z istim obdobjem lani in bistveno več kot leta 2019," je izpostavil župan Herceg Novega Stevan Katić, ki od letošnje turistične sezone sicer veliko pričakuje.

Črno goro je v letu 2021 obiskalo skupno 1,7 milijona turistov, ki za dopustovanje poleg Budve in Herceg Novega najraje izbirajo še Tivat, Ulcinj in Sveti Stefan. Največ turistov je v preteklem letu prihajalo iz Srbije, Bosne in Hercegovine ter Rusije in Ukrajine, na katere pa letos ne morejo računati, saj bivajo v najetih stanovanjih.

Večjih sprememb cen ne bo

Medtem ko so se cene nočitev na Hrvaškem v povprečju povišale za 20 odstotkov, bodo v Črni gori po zagotovilih ponudnikov apartmajev ostale podobne kot lani.
"Ohranili smo cene iz predpandemijskega leta 2019, ker so sprejemljive za goste iz regije, posebno pa za turiste iz Evrope," je dejala predsednica združenja ponudnikov zasebnih namestitev Branka Džoganović.

Povprečna cena zasebne namestitve je po njenih besedah od 10 do 12 evrov na osebo, na vrhuncu turistične sezone pa bo dosegla od 15 do 20 evrov na osebo. Cene pijač so ponekod ostale enake, drugje pa so se dvignile do 20 odstotkov.