V italijanskem turizmu in gostinstvu primanjkuje približno 350.000 sezonskih delavcev, tudi zabaviščni park Gardaland, ki ga je pred pandemijo covida-19 letno obiskalo 2,7 milijona ljudi, v tem primeru ni izjema.

Zaradi tega je bilo vodstvo prisiljeno sprejeti odločitev, da se del parka ne bo zapiral šele ob 23. uri, kot je to veljalo do zdaj, ampak bo vrata zaprl že štiri ure prej. "Žal nam je za razočaranje nad trenutnimi razmerami in upamo, da bomo čim prej našli rešitev," je dejal upravljavec največjega tematskega parka v Italiji, ki leži ob Gardskem jezeru, obsega pa kar 200.000 kvadratnih metrov.

Ko bodo zaposlili potrebno število ljudi, bodo postopno znova lahko odpirali zaprte atrakcije.

Nad pomanjkanjem ustreznega kadra se pritožujejo tudi italijanski hotelirji, saj številnim primanjkuje tretjina potrebnega kadra. "Zaradi pandemije gostinstvo in turizem nista mogla zagotoviti minimalne stabilnosti, kot je bila včasih, zato so zaposleni poiskali druge službe. Zaposlili so se kot kurirji, gradbeni delavci, skladiščniki in vozniki," je povedal Paolo Manca, podpredsednik glavne podjetniške organizacije v italijanskem turistično-gostinskem sektorju Federalberghi.