V poletnem času je veliko zanimanja za plaže in morske dejavnosti. Foto: Jaka Ivančič
V poletnem času je veliko zanimanja za plaže in morske dejavnosti. Foto: Jaka Ivančič

Na podlagi podatkov portala ttaksa so v prvih šestih mesecih letošnjega leta v Mestni občini Koper v nastanitvenih obratih zaznali povečanje števila prihodov in prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani (nočitev za deset odstotkov, prihodov za enajst odstotkov).

Na Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper zaradi teh rezultatov napovedujejo odlično turistično sezono. Največ gostov pričakujejo iz Nemčije, Italije, Madžarske, Avstrije, Češke in Poljske.

V poletnem času je veliko zanimanja za plaže in morske dejavnosti, veliko gostov pa se odloča za raziskovanje starega mestnega jedra, obisk mestnega zvonika in drugih znamenitosti, spoznavanje domačinov in koprskega podeželja ter okušanje lokalne gastronomije.

Nov zemljevid Doživi Koper
Za tuje in domače obiskovalce je v Turističnoinformacijskem centru Koper na voljo nov zemljevid poimenovan Doživi Koper, ki vključuje lokalna priporočila in podrobne informacije o glavnih znamenitostih Kopra.

Na voljo je v štirih jezikih in je plod sodelovanja Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper s študenti Pedagoške fakultete (smer Vizualna umetnost in oblikovanje) Univerze na Primorskem. Prednost zemljevida so različni vsebinski sklopi (parki, plaže, glavne znamenitosti, podeželje in kolesarjenje itd.), ki nagovarjajo različne interese turistov. Vključuje praktične informacije o trajnosti, med katerimi se najdejo možnosti parkiranja, uporaba javnih prevozov, dostop do pitnikov, informacije za gibalno ovirane in za radovedne.

Podaljševanje sezone v jesen
Številne prireditve se bodo nadaljevale tudi v jeseni, s čimer Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper med drugim zasleduje enega od svojih ciljev – podaljševanja poletne sezone v jesen.

September bo prinesel tudi odprtje novega turističnega centra za obiskovalce na Kraškem robu, ki bo ponujal dve novi doživetji. Na tem mestu bodo tako domačini kot obiskovalci lahko prejeli informacije o plezanju, kolesarjenju, pohodništvu in drugih dejavnostih, ki jih to območje zaradi ugodnih vremenskih razmer ponuja vse leto.