Povprečna dolžina prebivanja gosta je lani v Ljubljani bila 2,1 noči. Foto: EPA
Povprečna dolžina prebivanja gosta je lani v Ljubljani bila 2,1 noči. Foto: EPA

Število turističnih prenočitev v Ljubljani je lani v primerjavi z letom 2020 poskočilo za 60,3 odstotka, glavno mesto Slovenije pa je sprejelo za 62,9 odstotka več obiskovalcev. Turizem Ljubljana je za lani načrtoval 610.000 turističnih prihodov, realizacija pa je po dosedanjih podatkih bila 415.239 obiskovalcev. Načrtovanih je bilo 1,34 milijona turističnih prenočitev, dejansko pa jih je bilo 865.953.

Povprečna dolžina bivanja gosta je lani v Ljubljani znašala 2,1 noči. Obisk v turističnih informacijskih centrih se je glede na 2020 povečal za 40,6 odstotka. "Številni ukrepi, ki so se odrazili kot neenotna politika izvajanja omejitev za zajezitev širjenja covida-19 tako na nacionalni kot mednarodni ravni, so močno vplivali na gibanja turističnih tokov v letu 2021," so pojasnili v Turizmu Ljubljana in poudarili, da so bili večkrat primorani ustaviti delo, drugače organizirati delovne procese in tako znižati pričakovane rezultate.

Predlagajo, da se ustvarjen presežek prihodkov porabi za razvoj dejavnosti

Po umiritvi razmer v prvem delu leta je sledil živahnejši del poletne sezone, ki pa se je končala že v prvi polovici septembra in se z nizkimi rezultati vlekla vse do konca leta. Poleg nižjih sredstev za delovanje zavoda in namenskih sredstev za izvedbo programov naj bi omejitve čutili tudi na kadrovskem področju in srečanjih z zunanjimi partnerji.

Z izvajanjem javne službe je Turizem Ljubljana lani ustvaril presežek prihodkov nad odhodki za 922 evrov, z izvajanjem tržne dejavnosti pa presežek prihodkov nad odhodki za 17.738 evrov. Poslovni izid tržnega dela zmanjšuje davek od dobička v znesku 2054 evrov, tako da čisti poslovni izid tržne dejavnosti znaša 15.684 evrov. Z javno in tržno dejavnostjo skupaj je Turizem Ljubljana ustvaril 16.606 evrov presežka, pri čemer predlagajo, da se ta porabi za razvoj dejavnosti.

Glede na predkoronsko leto 2019 je bilo število turističnih prenočitev v Ljubljani lani še vedno manjše za okoli 61 odstotkov, prihodov pa za 63 odstotkov.