Največ tujih turistov je obiskalo Balearske otoke. Foto: EPA
Največ tujih turistov je obiskalo Balearske otoke. Foto: EPA

Španija je na vrhuncu pandemije novega koronavirusa sprejela enega izmed najstrožjih ukrepov za zajezitev na svetu. 21. junija je po več kot treh mesecih ukrepe omilila in spet odprla meje. Zaradi junijskih podatkov so bili ponudniki optimistični, v državo je namreč prišlo 12-krat več tujih turistov, poraba pa je bila 18-krat višja.

Julija pa jo je, čeprav je druga najbolj priljubljena turistična država na svetu, obiskalo kar 75 odstotkov manj turistov kot julija lani. Tako so upadli tudi prihodki v turizmu. Po izračunih španskega turističnega urada INE so tuji turisti porabili 79,5 odstotka manj kot julija lani. Na turista se je povprečna poraba zmanjšala za 17,8 odstotka.

Manj turistov je vplivalo tudi na manjšo zasedenost pri ponudnikih nastanitev. Rezervacije v hotelih so julija padle za 73,4 odstotka, medtem ko so druge nastanitvene zmogljivosti, kot so apartmaji in kampi, zaznale 49,9-odstotni padec.

Večina Francozov, največ turistov na Balearskih otokih

Med tujimi turisti so prevladovali Francozi, četrtina vseh, sledili so jim Nemci in Britanci, ki so običajno najštevilčnejši obiskovalci španskih znamenitosti. Najbolj priljubljeni cilj so bili Balearski otoki, kamor je odpotovala skoraj četrtina turistov. Sledili sta Katalonija na severovzhodu in Valencia na jugovzhodu države.

Turizem je za Španijo sicer steber gospodarstva, predstavlja namreč približno 12 odstotkov bruto domačega proizvoda in je s 13-odstotnim deležem pomemben zaposlovalec.

V Španiji so ob ponovnem odprtju meje upali, da bodo povrnili del izgub, ki jih je imela država zaradi pandemije. Želela se je prikazati kot varna turistična destinacija, vendar so se v državi pojavila nova žarišča novega koronavirusa. Veliko držav je zato izdalo opozorila pred potovanjem v Španijo ali pa uvedlo karantene za tiste, ki prihajajo iz Španije.