V jezeru se lahko kopate, kljub temu pa mnogi dopustniki čez dan raje ostanejo v hotelih in se namakajo v bazenih. Foto: MMC RTV SLO
V jezeru se lahko kopate, kljub temu pa mnogi dopustniki čez dan raje ostanejo v hotelih in se namakajo v bazenih. Foto: MMC RTV SLO
Salo
Na zahodni obali očara mestece Salò, ki leži v zalivu, tako da ponuja dolgo promenado, med vsemi hišami pa izstopa duomo oziroma katedrala. Foto: MMC RTV SLO

Največje italijansko jezero, ki ga iz Ljubljane "dosežete" v štirih urah, je poleti pravo mravljišče ljudi, saj se vanj zaradi prijetnega sredozemskega podnebja in odlične ponudbe za razvajanje hodijo namakat množice iz Zahodne Evrope, predvsem iz Nizozemske, Nemčije, Belgije in Avstrije. No, sem ter tja se najde tudi kakšen domačin.

Ne le, da ima jezero odlično lokacijo in da so tako ob zahodni kot vzhodni obali nanizana romantična stara mesteca, Italijani tu znova dokažejo, da so pravi mojstri tako za kulinarične kot modne užitke. Pice, različne kave in sladice, domače vino, liker iz limon, olivno olje, testenine in napisi "gelateria" na vsakem vogalu, turisti pa se drenjajo in goltajo sline, preden se jim uspe odločiti, katerega izmed več kot 30 vrst okusa sladoleda si bodo privoščili tokrat. A v naslednjem mestu jih že čaka nov izziv.

Slavno letovišče Sirmione
Na kateri koli del jezera, ki je dolgo nekaj več kot 50 kilometrov in na najširšem, južnem delu široko skoraj 17 kilometrov, jo boste mahnili, vsaj v poletnih mesecih ne boste sami. Peschiera del Garda, Sirmione, Salo, Gardone, Limone sul Garda, Riva del Garda, Malcesine, Lazise. To je le nekaj očarljivih krajev, ki človeka prevzamejo zaradi obalne promenade, v notranjosti pa skrivajo zavite, ozke ulice s starimi, a lepo obnovljenimi hišami, polnimi rož.

Na južni obali je še posebej priljubljen kraj Sirmione, ki leži na koncu štiri kilometre dolgega polotoka, ki se zajeda v jezero. Vstop vanj zaznamuje trdnjava oziroma grad Scaliger iz 13. stoletja, za katerim se odpre povsem nov svet z restavracijami, butiki, različnimi umetniki in ponudniki ladijske vožnje na drugo stran jezera. Znane so tudi terme, najpomembnejša zgodovinska znamenitost pa obiskovalca pričaka prav na skrajnem robu polotoka - rimske ruševine, imenovane Grotte di Catullo.

"Ni, da ni" ...
Gardsko jezero pa ni pozabilo niti na zabavo za staro in mlado. Okoli jezera je nanizanih več kot deset vodnih parkov, poleg tega pa še prav toliko različnih tematskih parkov, v katerih boste zlahka "zabili" ves dan. Gardalanda, največjega zabaviščnega parka v Italiji, verjetno ni treba posebej predstavljati, tu pa je še Movieland za filmske in adrenalinske sladokusce, Parco Natura Viva, v katerem se lahko z lastnim avtomobilom zapeljete med živalmi, Parco Sigurta, ki je ogromen botanični vrt, in Park Jungle Adventure, v katerem lahko s plezanjem po vrveh in premagovanjem ovir preizkusite spretnost, ravnotežje in strah pred višino.

A pozor, za vse, kar boste ob jezeru počeli, bodite pripravljeni, da boste morali kar pošteno razvezati svoj mošnjiček. Cene so namreč precej višje kot v Sloveniji, kljub temu pa petičneži brez slabe vesti zapravljajo v butikih, srkajo kavo z največ dodatki, preizkušajo lokalne specialitete in plačujejo zasoljene vstopnine. Dopust s slogom, torej.

Besedilo in fotografije: Anja Pavlič