Celoten spomenik, ki leži na 1745 metrih nadmorske višine, pokriva 516 hektarov veliko območje. Foto: EPA
Celoten spomenik, ki leži na 1745 metrih nadmorske višine, pokriva 516 hektarov veliko območje. Foto: EPA

150 let prej, leta 1791, je namreč začela veljati Listina pravic, v kateri je bilo zapisanih prvih deset dopolnil ameriške ustave.

V granitno pročelje gore Rushmore v gorovju Black Hills blizu Keystona v Južni Dakoti so od leve proti desni vklesane glave ameriških predsednikov Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Theodora Roosevelta in Abrahama Lincolna. 18 metrov visoke podobe so delo Gutzona Borgluma in pozneje njegovega sina Lincolna Borgluma.

Denarja je bilo dovolj le za glave
Potem ko so pridobili državna sredstva za spomenik, so ga delati začeli leta 1927, obrazi predsednikov pa so bili dokončani med letoma 1934 in 1939. Potem ko je Gutzon Borglum marca leta 1941 umrl, je gradnjo prevzel njegov sin Lincoln. Zaradi pomanjkanja denarja pa je vse skupaj ostalo pri glavah predsednikov - začetna zamisel je bila, da bi jih upodobili do pasu.

Zamisel za klesanje podob slavnih ljudi v regiji Black Hills pripisujejo zgodovinarki Doane Robinson iz Južne Dakote. Te kamnite umetnine naj bi v regijo pritegnile turiste. In so vsekakor jih, saj na leto ta kraj obišče več kot dva milijona ljudi. Turizem je sicer druga najpomembnejša panoga ameriške zvezne države Južna Dakota, najpomembnejša turistična destinacija pa je prav gora Rushmore. Sledijo ji državni park Custer, spomenik Crazy Horse in shod motoristov v Sturgisu.

Stalnica na tv-zaslonih in filmskih platnih
Zaradi slavnega spomenika je gora Rushmore tudi stalnica v popularni kulturi. Tam naj bi se odvijale skrivne operacije ameriške vojske in drugih sil, vsaj če gre verjeti številnim tv-serijam iz 80. let. V filmu Zaklad pozabljenih: Knjiga skrivnosti iz leta 2007 pa so tja umestili kraj, kjer je bilo mitološko "zlato mesto" Cibola.

Velikanski vklesani obrazi na spomeniku so postali tarča številnih parodij in drugih manipulacij v medijih - pogosto eno ali več glav nadomestijo z drugimi ljudmi ali liki. Med drugim so to storili Marsovci v filmu Mars napada! (1996). Najznamenitejši filmski prizor, v katerem "nastopa" gora Rushmore, pa je prizor pregona iz Hitchcockovega filma Sever-severozahod (1959).

V galeriji si oglejte nekaj fotografij slovitega spomenika v Južni Dakoti.