Foto: EPA
Foto: EPA

"Simbol ponosa," ga je ob odprtju označil Erdogan. Dva dni kasneje se je že pokvaril eden od vlakcev smrti, tako, da so morali obiskovalce z njega reševati, javna stranišča so bila neugledna, nekatere od atrakcij nedokončane.

Tri leta pozneje park, ki je imel ambicije postati turška različica Disneylanda, žalostno propada.

Ankarapark oz. Wonderland Eurasia, kot so ga pozneje preimenovali, je lahko sprejel okoli 25.000 obiskovalcev, ponašal pa se je tudi s kar 17 vlakci smrti, kar ga je uvrščalo na drugo mesto na svetu.

Uprava parka si je za cilj zadala, da ga bo samo v prvem letu obiskalo pet milijonov domačih in tujih obiskovalcev.

Foto: EPA
Foto: EPA

Šlo je za enega največjih projektov ankarskega župana Meliha Gokceka, a odprt je bil manj kot leto dni – že februarja 2020 so ga namreč z izgubo 111 milijonov turških lir (dobrih šest milijonov evrov) zaprli, ker zasebni upravitelj ni mogel plačati računov za elektriko.

Zgodba korupcije in potratenega denarja

Vse od takrat park in njegove atrakcije propadajo in trohnijo, medtem pa se na sodišču v Ankari nadaljuje sojenju Gokceku, sicer članu poslanske skupine vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), zaradi obtožb korupcije.

Za Erdoganove kritike je Ankarapark eden največjih simbolov trošenja javnega denarja, ki so si ga privoščili župani predsednikove vladajoče stranke. Prav park je bil eden od razlogov, da se je na oblast v turški prestolnici zavihtel novi župan, Mansur Yavas, član glavne opozicijske stranke, republikanske ljudske stranke (CHP).

Mestna občina Ankare si še vedno prizadeva prevzeti lastništvo nad parkom, ob tem pa je sporočila, da bodo nepravilnosti pri privatizaciji skulptur dinozavrov, uvoženih dreves, ur, robotov in drugih atrakcij parka dodali "v poglavje potratenega denarja".