Prazniki vabijo na oddih in čofotanje. Foto: BoBo
Prazniki vabijo na oddih in čofotanje. Foto: BoBo
Bled
Na Bledu pričakujejo, da se bodo gostje zadržali večinoma čez podaljšan konec tedna. Foto: MMC RTV SLO
Piran
Piransko turistično združenje napoveduje polno zasedenost vseh kapacitet. Foto: BoBo
Kranjska gora
Kranjska Gora poleg zimskih radosti ponuja tudi poletne dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO
Terme Čatež
V Čatežu bodo gostje izdelovali pirhe in iskali darila velikonočnega zajčka. Foto: Terme Čatež

V hrvaški Istri med velikonočnimi prazniki pričakujejo približno 30.000 turistov, večinoma iz Slovenije, Nemčije, Avstrije in Italije. Odprli bodo okoli 70 hotelov. Kot je že prejšnji teden poročal regionalni časnik Glas Istre, pričakujejo v tednu med veliko nočjo in 1. majem največ obiskovalcev iz Slovenije, in sicer zaradi niza prostih dni, ki jih bodo številni Slovenci povezali v počitniški teden.

vir: Partygaming
Mednarodni turnir v pokru bo prispeval k predvidoma dobremu obisku Hitovih hotelov in igralnic. Foto: NN
Ljubljanski grad
V Ljubljano zahajajo predvsem tuji gostje - po pričakovanju jih bo 95 odstotkov. Foto: Festival Ljubljana
Turistični utrip na Obali

velikonočne in prvomajske praznike? Ti za naše turistične delavce veliko obetajo, v tem času tradicionalno dobro obiskana zdravilišča pričakujejo predvsem domače goste.

V Termah 3000, Zdravilišču Radenci, Termah Ptuj, Termah Banovci in Termah Lendava si obetajo obisk predvsem domačih gostov, med njimi pa veliko družin z otroki.
Po podatkih Turizma Ljubljana v glavnem mestu za praznike pričakujejo predvsem tuje turiste (več kot 95 odstotkov vseh turistov). V velikonočnem koncu tedna, ki je pred nami, pričakujejo veliko število italijanskih in avstrijskih turistov, v prvomajskem podaljšanem koncu tedna pa bodo prednjačili domači gostje, saj Ljubljana postaja zelo zanimiva tudi za obiskovalce iz drugih krajev Slovenije. Tako za velikonočne kot prvomajske praznike v Ljubljani pričakujejo veliko enodnevnih gostov.
Tudi na Bledu pričakujejo med prazniki dobro zasedenost nastanitvenih kapacitet. Po podatkih Turizma Bled bodo blejski hoteli med prazniki dobro zasedeni, podobna pričakovanja so tudi v blejskem kampu. Po pričakovanjih bo med turisti približno desetina domačih gostov, iz tujine pa največ turistov pričakujejo iz Italije, Nemčije, Hrvaške, Srbije, ZDA in Japonske.
Piranski hoteli bodo polni
Po podatkih Turističnega združenja Portorož bodo hoteli občine Piran med prazniki v celoti zasedeni. Za veliko noč pričakujejo več tujih (približno 60 odstotkov tujih in 40 odstotkov domačih), za 1. maj pa nekoliko več domačih turistov. Največ tujih gostov pričakujejo iz Italije in Avstrije.
Tudi v Termah Olimia so v času velikonočnih in prvomajskih praznikov vse zmogljivosti dobro zasedene, vendar je še mogoče najti nekaj prostih mest. Pričakujejo ponovitev lanske zasedenosti.

Kranjska Gora za 30 odstotkov bolje kot lani
Po podatkih Lokalne turistične organizacije (LTO) Kranjska Gora bodo kranjskogorski hoteli in apartmaji za prvomajske praznike zasedeni za več kot 30 odstotkov bolje kot lani. Hoteli so za praznike pripravili posebne pakete, še posebej za družine, ki so tudi njihova osrednja ciljna skupina v času počitnic. Pričakujejo tudi veliko dnevnih obiskovalcev, ljubiteljev aktivnega oddiha, saj je urejena kolesarska pot iz Mojstrane v Italijo in naprej v Avstrijo. Obratovati bosta začela tudi poletno sankališče Besna Pehta in kolesarski park na Vitrancu.
V Čatežu poseben velikonočni program
Za prihajajoče praznike je v Termah Čatež (na lokaciji Čateža, Mokric, v dveh koprskih enotah ter v Marini Portorož) na voljo nekaj prostih mest tako v hotelih kot v apartmajih oz. v kampu. Prvomajski animacijski program bo pester in namenjen vsem generacijam, napovedujejo v Čatežu. V času velike noči bodo tako barvali pirhe, izdelovali velikonočne okraske in voščilnice ter iskali darila velikonočnega zajčka. Za otroke so pripravili lutkovne predstave in vsakodnevne igre z gusarji na poletni Termalni rivieri, ki omogoča vodno zabavo na več kot 10.000 kvadratnih metrov vodnih površin. Na prvomajsko jutro pa se bodo gostje lahko udeležili tradicionalnega vodenega pohoda na Sv. Vid. Velikonočnim počitnicam so posvetili poseben program tudi na Dolenjskem in na Primorskem v enotah Term Krka.
V Dolenjskih Toplicah tako obljubljalo za prvomajski konec tedna tradicionalno kresovanje, glasbeni večer, slavnostno prvomajsko večerjo, pa tudi zabavno odprtje kopalne sezone v centru Balnea. Med samimi počitnicami bo v teh toplicah večina zmogljivosti zasedenih, pričakujejo pa enak obisk kot med lanskimi prvomajskimi prazniki. Enaka pričakovanja so tudi v Termah Šmarješke Toplice, v katerih so letošnji velikonočni in prvomajski program zasnovali na privlačni ponudbi Plačaš tri - bivaš pet noči.
V Talasu Strunjan pa ponujajo počitnice s kopanjem v prenovljenih bazenih z ogrevano morsko vodo, organizirane sprehode, možnost kolesarjenja in bogate animacijske programe. V tem centru je prostih le še nekaj sob, med prazničnimi dnevi bodo po pričakovanjih zasedene vse nastanitvene zmogljivosti. Glede na leto 2010, ko je bil center deležen temeljite prenove, bo med letošnjimi prvomajskimi prazniki število prenočitev preseženo za več kot polovico.
V Termah Zreče bodo v času velikonočnih praznikov 100-odstotno zasedeni, medtem ko je zasedenost med prvomajskimi prazniki 90-odstotna. Na Rogli pričakujejo rezervacije v zadnjem hipu, saj je obisk Rogle med prvomajskimi prazniki močno pogojen z vremensko napovedjo.
V hotelih Lifeclass v Portorožu pa je trenutna zasedenost za čas prvomajskih počitnic 70-odstotna. Ker rezervacije še prihajajo, pričakujejo, da bo končna zasedenost več kot 80-odstotna. Skupina Lifeclass sicer zajema Grand hotel Portorož ter hotele Slovenija, Riviera, Apollo, Mirna in Neptun. Kakšna bo zasedenost v Hotelih Bernardin, ni znano.
V izolskem Hotelu Marina, ki premore 52 sob, po besedah direktorja družbe Branka Seljaka čez vse praznike pričakujejo polno zasedenost, medtem ko je v Hotelu Belveder še nekaj prostora, ampak se tudi ta "lepo polni".
Zasedene bodo tudi rulete in avtomati
V družbi Hit so zelo zadovoljni z zasedenostjo hotelov na Goriškem med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki. Kot je povedala Katja Kogej iz kabineta predsednika uprave Hita, je hotel Perla stoodstotno zaseden, saj bo med 21. in 25. aprilom tu potekalo tekmovanje Real Poker Tour z več kot 200 udeleženci. Tudi novogoriški hotel Park je skoraj v celoti zaseden med prazniki, solkanski Sabotin in Hotel Lipa iz Šempetra pa sta doslej zasedena v dobrih dveh tretjinah.

Tudi v Bovcu so s prvimi rezervacijami hotelov zadovoljni, saj se bovški hoteli vedno napolnijo zadnji hip, veliko je odvisno od vremena. V hotelu Kanin je polovica prenočitvenih zmogljivosti že zasedenih, je povedala Kogejeva. Štiridesetodstotno je že zaseden hotel Mangart, vendar pričakujejo, da se bo popolnoma napolnil tik pred samimi prazniki. Tudi v hotelu Alp, ki je že 20-odstotno rezerviran, pričakujejo, da bodo ljubitelji smučanja izkoristili ugodne razmere na smučišču Kanin in med prazniki napolnili tudi njihov hotel.
V Hitu so zadovoljni tudi z rezervacijami njihovih hotelskih zmogljivosti v Kranjski Gori. Hotel Korona je v celoti zaseden prek vseh prazničnih dni, med gosti bodo prevladovali predvsem Slovenci in Italijani, raste obisk gostov iz Srbije in Nemčije. V hotelu Alpinea kaže dobro, obetajo si visoko zasedenost in pripravljajo bogat animacijski program za
otroke in družine.

Na Bledu večinoma 'vikendaški' gostje
Bled
bo med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki obiskalo veliko število gostov, ki pa se bodo v kraju večinoma zadržali le za podaljšani konec tedna. Blejski in kranjskogorski hoteli bodo glede na rezervacije od 70- do 90-odstotno zasedeni, medtem ko precej slabše kaže bohinjskim turističnim delavcem.
Hoteli na Bledu so za praznike solidno zasedeni, nekateri bodo povsem polni, zlasti trizvezdični pa imajo okrog 70-odstotno zasedenost. A ob lepem vremenu pričakujejo, da se bodo zlasti Italijani in Hrvati tik pred zdajci še odločili za dopustovanje na Bledu. Glede na trenutne rezervacije med gosti bo največ Italijanov, Nemcev, Slovencev, Hrvatov in Srbov, ne bodo pa manjkali niti Japonci in Američani ter gostje iz drugih držav, kjer ne poznajo prvomajskih praznikov, je pojasnila direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar.
Savini blejski hoteli so večinoma za veliko noč že povsem zasedeni, posebej to velja za družinski hotel Savica in bližnji hotel Golf. Nekaj prostih sob je še v hotelih s tremi zvezdicami in za obdobje po 25. aprilu, ko so hoteli zasedeni od 70- do 80-odstotno. Še vedno pa rezervacije za prihodnji teden prihajajo, zlasti italijanskih gostov. Zato v Sava hotelih Bled pričakujejo, da bo izkupiček na podobni ravni kot lani, je povedala vodja odnosov z javnostmi Alenka Bešter.
Slabše za praznike kaže bohinjskemu turizmu, čeprav je Bohinj po čistilni akciji, v kateri je sodelovalo 550 ljudi, med njimi tudi 79 gostov tako imenovanega zelenega vikenda, znova pripravljen za turiste, ki imajo radi neokrnjeno naravo. Po podatkih direktorja Turizma Bohinj Klemena Langusa bodo glede na zdajšnje rezervacije hoteli za praznike zasedeni od 40- do 75-odstotno, zasebne sobe pa pod 50-odstotno. Vseeno si v Bohinju obetajo veliko dnevnega obiska in tudi rezervacije tik pred zdajci.
Prav tako kot v Bohinju bodo tudi v Kranjski Gori za praznike prevladovali slovenski, hrvaški, italijanski in nemški gostje. Po podatkih hotelirjev bo glede na dozdajšnje rezervacije zasedenost hotelov od 80- do 90-odstotna. Tako si direktorica lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav obeta kar za okrog 30 odstotkov več gostov, kot jih je bilo v enakem obdobju lani.

V hrvaški Istri med velikonočnimi prazniki pričakujejo približno 30.000 turistov, večinoma iz Slovenije, Nemčije, Avstrije in Italije. Odprli bodo okoli 70 hotelov. Kot je že prejšnji teden poročal regionalni časnik Glas Istre, pričakujejo v tednu med veliko nočjo in 1. majem največ obiskovalcev iz Slovenije, in sicer zaradi niza prostih dni, ki jih bodo številni Slovenci povezali v počitniški teden.

Turistični utrip na Obali