Foto: Reuters
Foto: Reuters

Člana fantovske zasedbe je v njegovem stanovanju našel mrtvega menedžer te korejske skupine. Ob smrti Moonbina so se ponovno okrepile skrbi glede izjemnega stresa, ki ga izkušajo zvezdniki K-popa. "Moonbin je nepričakovano zapustil ta svet in postal zvezda na nebu," je na Twitterju zapisala njegova založba Fantiago. Splet so nemudoma zaokrožili posnetki oboževalcev, kako po vsem svetu polagajo cvetje in sporočila za pokojnim glasbenikom.

"Počivaj v miru, Moonbin. Upam, da bodo zvezde in luna prijazne s teboj. Upam, da ti namenijo vso ljubezen," je zapisal eden od oboževalcev na Twitterju.

Moonbin je svojo kariero v šovbiznisu začel kot otroški igralec in maneken. Svojo prvo vlogo je dobil leta 2009, ko je pri 11 letih zaigral v priljubljeni korejski seriji Raje fantje kot cvetje. Pri 18 letih se je pridružil skupini Astro in nemudoma postal eden od bolj priljubljenih južnokorejskih zvezdnikov.

Kot poroča BBC, so zvezdniki K-popa pod izjemnim pritiskom oboževalcev in medijev, da je njihov videz vseskozi brezhiben in brezmadežen, založbe pa od njih pričakujejo uspešnico za uspešnico. Mediji so obsedeni z njimi, ohranjati kakršno koli zasebnost pa je za njih skoraj nemogoče.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Moonbin si je sicer med letoma 2019 in 2020 vzel premor, pri čemer je kot razlog navedel svoje zdravstveno stanje. Kot še poroča BBC-jev dopisnik iz Južne Koreje, zvezdniki K-popa v resnici nimajo življenja onkraj življenja popzvezde. V ta svet se vpeljejo že kot najstniki in nikdar ne obiskujejo šole ali stkejo kakih globljih prijateljstev.

Moonbin je zadnjič nastopil 8. aprila v Bangkoku, v sklopu svetovne turneje. Namesto nadaljevanja poti se bodo zdaj vsi člani Astra zbrali v Seulu na pogrebu kolega, katerega sestra Moon Sua je prav tako zvezdnica K-popa, in sicer je članica dekliške skupine Billie.
Južna Koreja ima eno od najvišjih stopenj samomora med mladimi v razvitih državah s 26 samomori na 100.000 prebivalcev. Stopnja samomorov v državi sicer upada, toda število samomorov med mladimi narašča. V zadnjih letij si je tako življenje vzela cela vrsta mladih korejskih zvezdnikov.

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:
• 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
• 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
• 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
• 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
• 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)
www.tosemjaz.net – pomoč za mlade
www.zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora
Za odrasle so v zdravstvenih domovih brezplačno na voljo delavnice Podpora pri spoprijemanju z depresijo. Prav tako so na voljo brezplačna svetovanja v svetovalnicah Posvet:
• 031 704 707, info@posvet.org – Psihološke svetovalnice Posvet v naslednjih krajih: Ljubljana, Kranj, Postojna, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Sevnica in Koper (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 12. in 19. uro)
• 031 778 772, svetovalnica@nijz.si – Psihološki svetovalnici Posvet v Celju in Laškem (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro)