Gospa Ela Žbontar je bila obiska in dobrih želja za 104. rojstni dan vesela. Ko so jo vprašali za recept za dolgo življenje, je rekla le, da ni nikoli pričakovala, da bo dočakala tako visoko starost. Foto: Mendi Kokot/Mestna občina Kranj
Gospa Ela Žbontar je bila obiska in dobrih želja za 104. rojstni dan vesela. Ko so jo vprašali za recept za dolgo življenje, je rekla le, da ni nikoli pričakovala, da bo dočakala tako visoko starost. Foto: Mendi Kokot/Mestna občina Kranj
Ljubezen je Elo z Notranjske odpeljala na Gorenjsko. Foto: Mendi Kokot/Mestna občina Kranj
Župan Mohor Bogataj je obljubil, da bo Elo obiskal tudi na njen 105. rojstni dan. Foto: Mendi Kokot/Mestna občina Kranj

Pred visoko obletnico so jo obiskali kranjski župan Mohor Bogataj in predstavnika krajevne skupnosti (podpredsednik Niko Drinovec tajnik Brane Roblek), društva upokojencev in lokalne organizacije Rdečega križa s Kokrice.

Najstarejša izmed osmih otrok
Življenjska pot Ele Žbontar (rojene Zupan) se je začela 6. februarja 1907 na Rakeku na Notranjskem. Njena družina je bila velika, saj je bilo pri hiši osem otrok, Ela pa je bila druga najstarejša. V Gradcu v Avstriji se je izučila za trgovko in še pred drugo svetovno vojno je na Rakeku odprla svojo trgovino z mešanim blagom.

Ljubezen jo je nato odpeljala na Gorenjsko. Poročila se je z Ivanom iz Spodnje Lipnice pri Lancovem in nekaj časa je družina živela na Jesenicah, kjer je imel Ivan krojaško podjetje, zatem pa v Spodnji Lipnici. Ko je sin šel študirat v Ljubljano, se je tja preselila vsa družina. Ela se je kot trgovka zaposlila v Mercatorju in tam dočakala upokojitev.

Je Ela najstarejša Gorenjka?
Po moževi smrti se je družina leta 1983 preselila na Mlako pri Kranju, kjer poleg Ele in njene hčerke v bližini živi tudi njen sin. Ela ima sicer dve vnukinji in vnuka ter dve pravnukinji. Župan Mohor Bogataj je ob obisku domneval, da je Ela najstarejša Kranjčanka, morda tudi Gorenjka, vendar uradnih podatkov s statističnega urada do obiska še ni prejel.

Pred leti je Ela redno prebirala časopis, zdaj pa ostaja na tekočem s pomočjo televizije. Recepta za dolgo življenje pravzaprav nima: vsak dan vstaja zgodaj, zajtrkuje, pri tem pa nima predpisane diete in se rada razvaja z zaseko in slanino. Z zdravjem skoraj nima težav, samo sliši nekoliko slabše in občasno jo bolijo noge, je povedala.

Obiski pridejo tudi za 105. rojstni dan
Pred visoko obletnico so jo obiskali in ji čestitali kranjski župan Mohor Bogataj, Jože Kern iz društva upokojencev Kokrica ter Marinka Delavec iz krajevnega odbora Rdečega križa.

Elo je že pred leti obiskal nekdanji župan Damijan Perne, Bogataj pa ji je obljubil, da z veseljem pride na obisk tudi ob 105. rojstnem dnevu.