105-letnica, ko je prečkala ciljno črto in se vpisala v zgodovino. Foto: Facebook
105-letnica, ko je prečkala ciljno črto in se vpisala v zgodovino. Foto: Facebook

Julia Hawkins z vzdevkom Hurricane (Orkan), ki je začela teči šele po dopolnjenem stotem letu, je do zdaj kraljevala med tekačicami v starostni kategoriji 100–104 leta. Pred štirimi leti je namreč s časom 39.62 postavila rekord v teku na 100 metrov. Ko je njen rekord letos septembra podrla neka 100-letna Diane Friedman, je razmišljala, kako naj si znova pribori vpis v prestižno knjigo rekordov.

V starostni kategoriji 100–104 leta namreč ni mogla več tekmovati, saj je ima 105. Na Guinnessovo knjigo je zato naslovila prošnjo, naj dodajo novo kategorijo: tek za sto metrov za starejše od 105 let. Prvi novembrski konec tedna se je nato udeležila ameriških iger za starejše v Louisiani in 100-metrsko razdaljo pretekla v minuti, dveh sekundah in 95 stotinkah.

In če ste pričakovali, da ji bo dovolj že samo to, da je razdaljo pretekla in se vpisala v knjigo rekordov, ste se zmotili. 105-letnica je bila nad svojim rezultatom zelo razočarana, razdaljo je namreč nameravala preteči v manj kot minuti.

Ob čestitkah in tolažbi, da je 1,02 še vedno manj, kot je stara, je odločno odvrnila, da ji to ni dovolj. "Čudovito je bilo, da sem lahko tekla pred toliko svojimi prijatelji in člani družine., A to sem hotela opraviti v manj kot minuti," je po navedbah ameriške zveze iger za starejše dejala po teku.

Hawkins se je, kot omenjeno, s tekmovalnim tekom začela ukvarjati šele po 100. letu. Predtem je tekmovala v kolesarstvu, a je ta šport opustila, ker ni imela nobene konkurence. Teku pa se za zdaj še ne namerava odpovedati – tekla bo, dokler bo lahko, pravi. "Moje sporočilo vsem je, da moraš ostati aktiven, če se želiš zdravo in srečno starati," je še dodala po poročanju portal NPR.

Po podatkih, ki jih je pridobila omenjena zveza, so bili do zdaj v kategoriji 105+ v atletiki v knjigo rekordov vpisani le moški. Oziroma dva moška – japonski šprinter in tekmovalec v suvanju krogle Hidekiči Mijazaki, ki je umrl januarja 2019 star 108 let, in poljski tekač, tekmovalec v suvanju krogle in metalec diska Stanisław Kowalski, ki ima 111 let.