Foto: EPA
Foto: EPA

Po ozkih mestnih ulicah je vozil konvoj šestih tovornjakov s 130 tonami zrelih paradižnikov, ekipe na vozilih pa so tovor razdelile med množico, ki se je zabavala eno uro.

Foto: EPA
Foto: EPA

V nekaj minutah je bilo mesto obarvano rdeče, enako oblačila udeležencev, ki so tradicionalno oblečeni v belo.

Festival, ki velja za največjega te vrste na svetu, je postal glavna atrakcija za tujce. Ti v špansko mesto pridejo tudi iz Avstralije, Velike Britanije, Japonske in Združenih držav Amerike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letos je bilo sicer prodanih le 15.000 od 20.000 razpoložljivih vstopnic, saj se je zaradi še vedno veljavnih omejitev potovanj zaradi novega koronavirusa na pot odpravilo manj ljudi iz Azije, so sporočile mestne oblasti. Po ocenah je na letošnjem festivalu sodelovalo približno 8000 tujcev in 7000 domačinov, je povedal župan Bunola Juncal Carrascosa.

Priljubljena Tomatina že več kot 70 let poteka zadnjo sredo v avgustu.

Nekaj let je bilo enourno obmetavanje s paradižniki celo tako priljubljeno, da so mestece s približno 9500 prebivalci preplavljale množice, ki so štele do 50.000 ljudi. Zato so se mestne oblasti odločile, da število udeležencev omejijo. Od leta 2013 je obmetavanje s paradižniki za vse, ki niso domačini, tudi plačljivo.