Nedd Brockmann je navdihnil Avstralce z dobrodelnim tekom od Pertha do Sydneyja. Foto: EPA
Nedd Brockmann je navdihnil Avstralce z dobrodelnim tekom od Pertha do Sydneyja. Foto: EPA

Pred nabito množico v klubu North Bondi Surf Life Saving Club so 23-letnemu električarju izročili ček v vrednosti 1,5 milijona ameriških dolarjev. Ta denar bodo dobili brezdomci.

Foto: EPA
Foto: EPA

23-letnik se spominja, da je bil šokiran nad številom brezdomcev na ulicah.

"Pravzaprav sem vsak torek zjutraj tekel po aveniji okoli šest mesecev in nisem govoril z nobenim brezdomcem, saj nisem vedel, kako. Spomnim se, da sem poklical svojo mamo in rekel: 'Kaj naj naredim, kako naj pristopim?' Ona pa je samo rekla: 'Pogovarjaj se z njimi, so samo ljudje'."

"Prav to je tisto, kar sem želel spremeniti, ljudje dojemajo brezdomce, kot da so manjvredni in da smo v privilegiranem položaju, da lahko nergamo in vihamo nos, dejansko pa lahko z njimi klepetaš in razpravljaš o tem, zakaj in kaj se pravzaprav dogaja. Nato se odprejo. Zato sem načel pogovor in jim začel dajati hrano ter jim nekajkrat podaril tudi pulover, skušal sem pomagati."

Vsak dan je pretekel približno 100 km in svojim 160.000 sledilcem na družbenih omrežjih posredoval neverjetne zgodbe o težavah, s katerimi se je srečal na poti.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Borim se z neizmernim pomanjkanjem spanja, vso noč se premetavam in obračam, medtem ko me telo boli, kot si sploh ne morete predstavljati," je zapisal v objavi na Instagramu 27. dan. "Imam hude bolečine v golenih in z Ahilovo tetivo, napihnjen mehur, bolečine v stegnenici, mišice so zakrčene, ker so že dolgo v upognjenem položaju ..." je še opisal svoje težave.

"Tu zunaj trenutno ni lepo. Poskušal sem biti optimističen vsakič, ko sem se zjutraj zbudil, ne glede na to, ali je bilo telo jezno name. Vem, da se bo to končalo, ni za vedno. In edini način, da se to konča, je, da pridem do plaže Bondi."

Kljub težavam se je Brockmannov duh krepil, ko se je bližal Sydneyju.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ni prvič, da je tek uporabil za dober namen. Leta 2020 je zbral več kot 100.000 dolarjev za Rdeči križ, tako da je v 50 dneh pretekel 50 maratonov, medtem ko je bil za polni delovni čas zaposlen kot električar.

"Nedd Brockmann si zasluži naziv za Avstralca leta in več, neverjeten športnik/oseba," je tvitnil neki oboževalec. "Če imate Instagram, sledite Neddu Brockmannu. Verjamem, da je najverjetneje največji vzdržljivostni športnik vseh časov. Razdaljo od Pertha do Sydneyja preteče v šestih tednih. Pogosto preteče več kot 100 km na dan. Neverjetno," je zapisal drugi.