Navijači bodo tako očitno morali nase opozoriti kako drugače, če bodo želeli dobiti legendarni beli dres z rdečo črto. Foto: EPA
Navijači bodo tako očitno morali nase opozoriti kako drugače, če bodo želeli dobiti legendarni beli dres z rdečo črto. Foto: EPA

Navijače nogometnega kluba Ajax je te dni presenetila novica, da na tekme ne bodo smeli več prinesti napisov, na katerih nogometaše prosijo za njihove drese. Kot so povedali v klubu, se je ta praksa preveč razpasla, sploh na sedežih v bližini izhoda nogometašev.

"Napisov je bilo zdaj preprosto preveč, da bi nogometaši lahko izpolnili njihove želje. To je povzročilo negodovanje in slabo voljo, kar so na svoji koži občutili predvsem nogometaši, ki pa imajo žal samo eno majico." Poleg tega so v klubu v obrazložitvi odločitve, ki so jo posredovali združenju navijačev kluba, zapisali, da napisi lahko ogrozijo protipožarno varnost.

Odločitev so pozdravili številni navijači na družbenih omrežjih, ki so jim omenjeni napisi očitno presedali. "Hvala, AFC Ajax. Svetu nogometa ste naredili večno uslugo," se je glasil eden izmed zapisov v podporo odločitvi.

Ajax si je sicer s svojimi dresi v zadnjih letih prislužil veliko pohval navijačev in celo uradno ukrepanje Uefe. Klub je namreč na svoj tretji dres, torej dres, ki ga v sezoni nosijo poleg domačih in gostujočih dresov, dodal simbol treh ptic v spomin na pevca Boba Marleyja. Evropska nogometna zveza pa je to potezo zadnji trenutek prepovedala, saj majice nogometašev ne smejo imeti nobenih logotipov razen uradnega logotipa kluba, tekmovanja, zveze ali vnaprej določenih pokroviteljev.