Foto:
Foto:
Zaspani za volan? Premislite še enkrat!

Tako je pokazala neka ameriška raziskava, ki je razkrila tudi, da ima kar 75 odstotkov odraslih prebivalcev ZDA simptome slabega spanja, kot sta hoja v spanju in glasno smrčanje.

Hkrati je zanimivo, da je večina vprašanih prepričana, da težav s spanjem sploh nima. A dejstvo ostaja, da lahko le polovica vprašanih reče, da je razmeroma dobro spala, vsi ostali pa imajo s spanjem težave ali pa premalo spijo.

Spati moramo od 7 do 9 ur!
Čeprav strokovnjaki priporočajo od sedem do devet ur spanja dnevno, mnogi Američani povprečno spijo le 6,9 ure na dan. Za premalo spanja naj bi bile krive predvsem poznovečerne aktivnosti in zgodnje jutranje vstajanje.

87 odstotkov vprašanih Američanov uro pred spanjem gleda televizijo, 64 odstotkov jih bere, manj kot polovica pa se kratkočasi s partnerjem v postelji.

Brez energije, brez seksa
Kar četrtina vprašanih je priznala, da se jim ne da imeti spolnih odnosov, ker so neprespani in brez energije. Tretjina pa jih je zaradi pomanjkanja spanja zamudila v službo ali delala napake na delovnem mestu v zadnjih treh mesecih.

Zaspani vozniki so nevarni vozniki
Zaradi pomanjkanja spanja so v nevarnosti tudi vozniki. 60 odstotkov jih je priznalo, da so postali dremavi za volanom, 4 odstotki vprašanih pa so zaradi tega že imeli nesrečo.