Razglasitev dobitnika. Foto: Youtube
Razglasitev dobitnika. Foto: Youtube

8. novembra lani so v okviru ameriške loterije v igri Powerball izžrebali bajni znesek, 2,04 milijarde ameriških dolarjev. Pravilne številke 10, 33, 41, 47, 56 in rdečo številko 10 je pravilno izbral le en sodelujoči na sicer precej priljubljeni igri na srečo, ki jo igrajo v skoraj vseh ameriških zveznih državah in drugih območjih, kot so okrožje Washington, Portoriko in Ameriški Deviški otoki.

Možnosti, da kdo izbere prave številke, so sicer izjemno, izjemno majhne (le ena proti 292 milijonov), a je to uspelo nekemu Kalifornijcu, ki je – kot to določa zakonodaja v tej zvezni državi – moral razkriti svoje ime, če je želel nagrado tudi dobiti.

V torek so tako predstavniki ameriške loterije v Kaliforniji organizirali novinarsko konferenco, na kateri so razkrili, da je dobitnik Edwin Castro, ki pa se je odločil, da se bo poskusil kljub dobitku izogniti medijski in splošni pozornosti in na konferenci ni sodeloval. Je pa v sporočilu, ki so ga prebrali predstavniki loterije, dejal, da je še vedno "šokiran in navdušen" zaradi dobitka.

Vsak zmagovalec Powerballa ima sicer možnost, da se sam odloči, kako mu bo dobitek izplačan – v enkratnem znesku (pri čemer dobi le približno polovico dobitka) ali po obrokih v naslednjih 29 letih. Castro je sledil svojim predhodnikom in se odločil za enkratno izplačilo, ki tako znaša 997,6 milijona ameriških dolarjev, dobitek bo še obdavčen po zveznih zakonih, sredstva pa namenjena za javno šolanje.

"Kot nekdo, ki žanje uspehe zaradi izobrazbe, ki mi jo je nudila kalifornijski javni šolski sistem, sem vesel, da bo zaradi mojega dobitka veliko pridobil tudi šolski sistem," je ob tem v izjavi za javnost še dodal Castro. Sama zvezna država Kalifornija sicer dobitka ne obdavči še enkrat, kot to velja v večini drugih zveznih držav, ob tem poroča Guardian.

Dobitni listek je Casto sicer kupil v trgovinici Joe’s Service Center v Altadeni v bližini Pasadene. Nagrado, ker je prodal dobitno srečko, je tako prejel tudi lastnik trgovine, in sicer milijon dolarjev.