Ognjemeti tradicionalno zaznamujejo vstop v novo leto, a zadnje čase jih zaradi onesnaževanja, nepotrebnih stroškov in negativnega vpliva na duševno zdravje živali vse več mest odpoveduje. (Fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Ognjemeti tradicionalno zaznamujejo vstop v novo leto, a zadnje čase jih zaradi onesnaževanja, nepotrebnih stroškov in negativnega vpliva na duševno zdravje živali vse več mest odpoveduje. (Fotografija je simbolična). Foto: Reuters

1. januarja, le 10 minut čez polnoč, so gasilci v mestecu Queenstown na novozelandskem Južnem otoku dobili poziv na intervencijo – na posestvu nepremičninskega magnata Tonyja Malkina, čigar družbe imajo med drugim v lasti slovito newyorško zgradbo Empire State Building, je namreč izbruhnilo več travniških požarov na skupno okoli pol hektarja, poročanje novozelandskih medijev povzema Guardian.

Do jutra so bili požari že pogašeni, a tako gasilci kot bližnji prebivalci so bili razjarjeni. Že v dneh pred silvestrovim, ko je Malkin na mestne oblasti naslovil prošnjo za odobritev 14 minut trajajočega ognjemeta, so namreč tovrstnemu praznovanju odločno nasprotovali predvsem zaradi stresa in škode, ki jo pokanje raket predstavlja živalim.

Le dan po novem letu so domačini začeli zbirati tudi podpise pod peticijo, s katero od krajevnih oblasti zahtevajo prepoved zasebnih ognjemetov v kraju. Kot je pojasnil prvopodpisani pod peticijo (in Malkinov sosed) Johnny Quinn, so prebivalci kraja, ki so večinoma kmetovalci, nad arogantnostjo prišleka zgroženi: "To je res kot slaba šala. Da pride neki tujec, sproži 14-minutni profesionalni ognjemet, pri tem pa požge cel hrib."

Razložil je še, da je Malkin ognjemet organiziral kljub nasprotovanju domačinov, zato je bil sam z družino in s svojimi štirimi konji prisiljen novo leto pričakati zdoma, saj ga je skrbelo, da bodo konji ob pokanju podivjali, se poškodovali ali pa utrpeli hude psihične posledice. "Eden izmed sosedov pravi, da njegov pes še vedno ni dobro, da se je ves prestrašen zavlekel v kot in se še vedno trese od strahu," razlaga.

Quinn še poudarja, da se je morala zaradi ravnanja bogataša prilagoditi celotna soseska, ne le najbližji sosedje: "Vsi v bližini so morali prilagoditi svoje načrte za praznovanje in dopuste. Da vseh gasilcev, ki so morali pustiti svoje družine in odhiteti na gašenje, niti ne omenjamo. Tudi oni imajo družine." In ob vsem tem se Malkin domačinom za neobzirnost sploh ni opravičil, se še jezi Quinn. Kot poroča Guardian, so tiskovni predstavniki ameriškega milijarderja zgolj sporočili, da Malkin ali njegova družina dogodka ne bosta komentirala, so pa gasilcem "neizmerno hvaležni za strokovno opravljeno delo".

Britanski časopis ob tem še poroča, da je Malkin prek svojih predstavnikov domačinom vnaprej ponudil finančno nadomestilo "v razumni višini" za neprijetnosti, ki bi jih lahko domačim živalim in živini povzročil ognjemet, oz. za stroške, ki bi jih imeli z začasno selitvijo živali.

Quinn in njegovi somišljeniki v Queenstownu, ki šteje malo manj kot 16.000 prebivalcev, zdaj upajo, da bodo s peticijo prepričali poslanca, ki območje zastopa v novozelandskem parlamentu, da bo tam sprožil postopke za prepoved takšnih ognjemetov.