Simon, ko je bil še član bolgarske ekipe Lukoil Academic, v akciji. Foto: Reuters
Simon, ko je bil še član bolgarske ekipe Lukoil Academic, v akciji. Foto: Reuters

Zaradi novega pravila, ki bo uveljavljeno oktobra, bo izmed 22 ameriških košarkarjev, ki igrajo v južnokorejskih moštvih, devet postalo odvečna delovna sila. Eden izmed njih je 35-letni David Simon, ki je po odhodu iz ZDA leta 2005 igral v množici držav - Bolgariji, Rusiji, Franciji, Srbiji, na Filipinih in v Kazahstanu, zdaj pa je drugo leto član korejske ekipe Anyang KGC. Vodstvo lige mu je sporočilo, da si bo moral v prihodnji sezoni najti drugega delodajalca, saj so uradniki uvedli omejitve glede višine za tuje igralce.

Glede na to, da Simon v višino meri 203 centimetre, je Simon postal odveč. Komisar južnokorejske lige KBL Kim Young-il je pojasnil, da želijo z novim pravilom spodbuditi razvoj nižjih, a gibčnejših košarkarjev, s čimer bi tudi tekme postale zanimivejše. V dvoranah je namreč vse manj gledalcev.

"Tega res ne razumem. V korejski ligi sploh ni veliko res visokih igralcev, večina nas je nižjih od dveh metrov. Poleg tega tudi ni veliko domačih igralcev zelo nizkih, zato nihče med nami nima zaradi višine prednosti ali da bi bil prikrajšan," je dejal Simon po poročanju Guardiana.

Najboljši strelec lige
Simon je bil v pretekli sezoni s povprečjem 26,1 točke na tekmo najboljši strelec lige KBL, poleg tega je bil tudi četrti najboljši skakalec. Zdaj si bo moral zaradi čisto običajne košarkarske višine najti nov klub. "Odločitev me je precej razjezila. Vse zaradi tistih nekaj centimetrov. Očitno sem zaradi takšnega nelogičnega pravila končal igranje v Južni Koreji," se je pridušal.

Najvišji igralec, ki trenutno igra v korejski ligi, je Ha Seung-jin, član ekipe Jeonju KCC Egis, ki meri kar 224 centimetrov. A ker je domačin, bo lahko še naprej brez skrbi kraljeval pod koši.