Foto: EPA
Foto: EPA

Merriam-Webster je cepivo (angl. vaccine) izbral na podlagi spremljanja trendov iskanj v njihovem slovarju. V primerjavi s predpandemičnim letom 2019 se je število iskanj za besedo cepivo povečalo za 1048 odstotkov.

Glavni urednik slovarja Peter Sokolowski ugotavlja, da so razprave o nepravični porazdelitvi cepiv, obveznem cepljenju, poživitvenih odmerkih, cepilnih potnih listov in nasprotnikih cepljenja ohranile veliko zanimanje za besedo, ki je postala izredno iskana že lani.

Prva znana uporaba besede vaccine sicer sega v leto 1882, beseda pa bi lahko bila povezana s tekočino iz mehurjev bolezni kravjih koz, ki se je včasih uporabljala pri cepljenju, še meni Sokolowski. Vaccina je namreč ženska oblika latinske besede vaccinus, ki pomeni kravje ali od krave. Latinska beseda za kravo je vacca.

Britanski slovar Oxford English Dictionary (OED) je za besedo leta 2021 izbral angleški izraz vax, ki se lahko v slovenščino prevaja kot samostalnik cepivo ali glagol cepiti.

Pri Oxfordu besedo leta izbira skupina urednikov. Urednica Fiona McPherson je za BBC povedala, da je bila izbira očitna, saj je imela beseda "najbolj neposreden učinek" v letošnjem letu. "Uporaba sega vsaj v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, a se je po našem korpusu do letos redko uporabljala,« je povedala.

V angleščini se beseda lahko zapiše kot "vax" ali "vaxx", iz nje pa izhajajo številne izpeljanke, kot so "anti-vaxxer", "vaxie", "vaxinista", itd.

Digitalni kolaž avtorja Beeple. Foto: Reuters
Digitalni kolaž avtorja Beeple. Foto: Reuters

NFT se je prebil "skozi covidni hrup"

Epidemične trende je prekinil slovar Collins Dictionary s sedežem na Škotskem, ki je za besedo leta izbral kratico NFL (angl. Non-Fungible Token), ki se uporablja za nezamenljive kriptožetone. Vsaka digitalna stvaritev lahko postane NFT, pri čemer se izraz nanaša na potrdilo o lastništvu.

Najbolj dragocen NFT do zdaj je kolaž digitalnega umetnika Beeple, ki je bil marca prodan za 70 milijonov evrov. Julija letos so na dražbi za 4,5 milijona evrov v obliki NFT-ja prodali izvorno kodo svetovnega spleta. Lastnik Twitterja Jack Dorsey je za svoj prvi tvit iztržil 2,4 milijona evrov. Zoë Roth, katere otroška fotografija je zaslovela v memu Disaster Girl, je digitalno lastništvo fotografije prodala za približno 420.000 evrov.

Collins definira NFT kot "edinstveno digitalno potrdilo, registrirano v tehnologiji veriženja blokov (angl. blockchain), ki se uporablja za beleženje lastništva sredstva, kot je umetniško delo ali zbirateljski predmet". Kratica je v zadnjem letu doživela "meteorski" 11.000-odstotni porast uporabe, sporočajo o NFT-ju in dodajajo, da je ena redkih besed, ki se ji je uspelo prebiti "skozi covidni hrup".