Foto: Reuters
Foto: Reuters

Avstralska komisija za konkurenco in potrošnike (ACCC) trdi, da je Facebook "ravnal zavajajoče", ko je na svoji platformi omogočal širjenje lažnih oglasov, poroča BBC. ACCC trdi, da so se oglaševalci posluževali Facebookovih algoritmov pri ciljanju na dovzetne uporabnike.

V oglasih so navajali neresnične citate slavnih Avstralcev, denimo nekdanjega premierja Novega Južnega Walesa Mika Bairda, televizijskega voditelja Davida Kocha in znanega podjetnika Dicka Smitha.

Avstralski milijarder Andrew Forrest je medtem prejšnji mesec sprožil kazenski postopek proti Meti zaradi lažnih oglasov, ki so uporabljali njegovo podobo.

Pri ACCC-ju so prepričani, da je za oglase odgovorna Meta, saj jih gosti na svoji platformi. V tožbi proti digitalnemu velikanu trdijo, da so odgovorni za zlorabe, saj so oglase gostili zavestno.

Nek Avstralec oškodovan za 434.000 evrov

Ukrepali niso niti po izraženem nasprotovanju znanih osebnosti, katerih izjave so oglasi lažno upodabljali. V enem izmed primerov lažnih oglasov naj bi bil nek Avstralec oškodovan za kar 650.000 avstralskih dolarjev (434.000 evrov).

Meta zadeve še ni komentirala. V preteklosti so poudarjali, da so zavezani k preprečevanju goljufij na svojih spletnih straneh.