Tudi v ZDA so razstavili stare in nove različice barbik. Foto: Reuters
Tudi v ZDA so razstavili stare in nove različice barbik. Foto: Reuters

Samantho Cristoforetti, prvo žensko poveljnico Mednarodne vesoljske postaje, je na misiji v vesolju spremljala njena dvojnica v podobi lutke Barbie. Po šestih mesecih kroženja okoli Zemlje na ISS-ju bo ta končno prvič javno razstavljena v Muzeju oblikovanja v Londonu.

"Vesoljska" barbika bo na ogled v okviru nove razstave ob 65. obletnici lutke Barbie, ki jo je muzej pripravil v sodelovanju s proizvajalcem igrač Mattel. Astronavtka, ki je obenem prva Evropejka, ki je opravila sprehod v vesolju, je navdušena, da ima njena barbika "glavno vlogo" na razstavi.

Po besedah kuratorke razstave Danielle Thom je bilo potovanje lutke na Samanthini zgodovinski misiji 400 kilometrov nad Zemljo eden najzanimivejših mejnikov v zgodovini Barbie.

Razstava prikazuje se spreminjajočo se podobo Barbie in njenih prijateljev

Na razstavi, ki prikazuje spreminjajočo se zasnovo Barbie skozi čas in vključuje tudi spremljajoče like, kot so lutka Barbie in najboljša prijatelja Midge in Ken, bo sicer med drugim mogoče videti tudi druge redke primerke drugih lutk Barbie.

Med njimi bo tudi srebrna mis Astronaut, ki je bila prva upodobitev Barbie kot astronavtke oz. prva Barbie z vesoljsko tematiko. Izdelali so jo leta 1965, štiri leta, preden je Neil Armstrong stopil na Luno.

Na ogled bo tudi Barbie v kovinskem rožnatem skafandru, ki so jo izdelali leta 1985, ko je Sally Ride postala prva Američanka v vesolju.