Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanski časnik Guardian je pridobil osnutke, v katerih BBC opredeljuje, kako bodo obveščali javnost v primeru "večjega izpada električne energije", ki bi povzročil okvare mobilnih telefonskih omrežij, prekinil dostop do interneta in bančnih sistemov ter ustavil delovanje semaforjev po vsej Angliji, Walesu in na Škotskem. Severna Irska ne bi bila prizadeta, ker si električno omrežje deli z Irsko.

Javna radiotelevizija BBC je zavezana v primeru izrednih razmer sodelovati z vlado in pomagati pri širjenju informacij po državi.

BBC bi v primeru izrednih razmer javnost obveščal prek frekvenc, običajno rezerviranih za BBC Radio 2 in BBC Radio 4, prebivalcem pa bi svetovali, naj poslušajo radio v avtomobilu ali prek sprejemnika na baterije. Močno okrnjen radijski program bi pripravljali v oddajnem centru za nujne primere (EBC) na neznani lokaciji.

Osnutek 1: "Urgentne službe pod izjemnim pritiskom"

BBC je za primer večjega izpada elektrike pripravil več osnutkov novic. Eden izmed njih se glasi: "Vlada je izrazila upanje, da bo elektrika vnovič vzpostavljena v naslednjih 36–48 urah. Različni deli Združenega Kraljestva bodo začeli prejemati elektriko pred tem."

Ena izmed hipotetičnih novic poziva ljudi, naj ne kličejo policije in v bolnišnice, razen če je to nujno: "Nujne službe so pod izjemnim pritiskom. Ljudem svetujejo, naj jih ne kontaktirajo, razen če je to nujno potrebno."

Ali Združenemu kraljestvu resno grozijo izpadi elektrike? Foto: Reuters
Ali Združenemu kraljestvu resno grozijo izpadi elektrike? Foto: Reuters

V nekatere osnutke je vključena informacija, da je elektrika na voljo le v nekaj redko poseljenih delih Škotske – na Zahodnem otočju, Orkneyjskih otokih in Shetlandskem otočju ter nekaterih predelih območja Highlands.

Izmišljeni minister Riera poziva k sosedski pomoči

Ena izmed novic navaja, da je bilo v Walesu vzpostavljeno središče za delovanje v izrednih razmerah, medtem ko je na Škotskem premierka Nicola Sturgeon sklicala sestanek vladne ekipe za izredne razmere. "Uradniki pravijo, da trenutno ni tveganja za oskrbo s hrano in distribucijo. Toda ljudi prosijo, naj pazijo na ranljive sosede in sorodnike," še piše v tem osnutku.

Hipotetične novice vključujejo tudi prostor za citat ministra, ki ga BBC v osnutkih imenuje z izmišljenim imenom Jose Riera.

Vlada: To ni scenarij, pokaterem bomo živeli to zimo

Ali je britanska vlada sodelovala pri nastanku osnutkov, ni znano. BBC načrtov za oddajanje v izrednih razmerah ni želel komentirati. Osnutke naj bi napisali novinarji BBC-ja v sklopu rutinskega načrtovanja za poročanje v izrednih razmerah s hipotetičnimi scenariji, še navaja Guardian.

Britanska vlada je po poročanju Guardiana glede osnutkov poskusila pomiriti javnost. "Vlada je prepričana, da to ni scenarij, po katerem bomo živeli to zimo," je za Guardian sporočil tiskovni predstavnik.

Nacionalno omrežje svari pred odklopi elektrike

Britanske električne kapacitete pa so očitno (v resnici) na preizkušnji. Britansko nacionalno električno omrežje je namreč izdalo opozorilo, da bi oskrbo z elektriko lahko ogrozila popolna prekinitev dobave ruskega plina v Evropo.

V tem primeru bi nacionalno omrežje uvedlo triurne odklope dobave električne energije na dan. Izvršni direktor John Pettigrew je opozoril, da bi lahko v najslabšem scenariju na "zelo mrzle dni" v januarju in februarju, ko je hitrost vetra prenizka za delovanje turbin, elektriko izklapljali med 16. in 19. uro.