Foto:
Foto:
Knut je zadnje tedne največja nemška zvezda. Foto: EPA
Knut in Thomas Dorflein
Knut in njegov skrbnik sta neločljivo povezana, saj Thomas medvedku nadomešča mamo. Foto: EPA

Skrbnik berlinskega živalskega vrta Heiner Kloes, kjer stanuje verjetno ta hip najbolj priljubljen prebivalec Nemčije, je nekaj ur po tem, ko so Knuta umaknili izpred oči radovednih obiskovalcev, sporočil, da se štiri mesece star malček počuti bolje in da vzroka za skrb ni.

Toplo vreme mu ne ustreza
"Dobil je zdravila in zadremal," je pojasnil. Vzrok Knutovega slabega počutja naj bi bili zobje - medvedek namreč že izgublja mlečne zobe in začeli so mu rasti stalni. Poleg tega ga moti neobičajno toplo vreme, ki je že pred nekaj dnevi zajelo tudi Nemčijo, so povedali v Berlinu.

Mama Tosca ga ni marala
Knut, ki ga mama Tosca ob rojstvu ni sprejela, njegov brat pa je nekaj dni po rojstvu umrl, je zaslovel, ko je neki nemški borec za pravice živali zahteval, da bi morali medvedka usmrtiti, saj naj ne bi bilo "pravilno, da ga pri življenju ohranjajo ljudje".

Nemci so ponoreli
Ko je Nemčija ponorela zaradi tega predloga, so aktivisti za pravice živali protestirali, češ da so bile njihove izjave popolnoma naapačno razumljene. A Knut je prav po zaslugi tega postal čisto prava medijska zvezda in zadnje tedne si ga je v živalskem vrtu v nemški prestolnici ogledalo več tisoč ljudi na dan - "na ogled" je bil dvakrat na dan.

Maneken Knut na naslovnicah
Fotografije in zgodba kosmatinca so marca obšle svet. Fotografirala ga je tudi slovita Annie Leibovitz. Njegov skrbnik Thomas Doerflein je opisal, kako so morali malčka odvzeti njegovi nasilni materi, nato pa ga je on hranil po steklenički. Prvih 44 dni je medvedek preživel v inkubatorju, javnost pa ga je prvič videla 23. marca. Konec marca je bil Knut na naslovnic nemške izdaje revije Vanity Fair.

O Knutu Nemci tudi pojejo
Knut, ki se je skotil 5. decembra lani, je v kratkem času postal maskota Berlina, mesta, ki ima medveda tudi v grbu. Njegova fotografija in ime sta se znašla na majicah, razglednicah in posterjih, prodali pa so tudi ogromno plišastih medvedkov, ki jih je navdihnil Knut. Nemške radijske postaje vrtiju tudi več pesmi, ki opevajo nemškega ljubljenca.