Prostovoljci bodo morali biti pozorni na kakršno koli gibanje v vodi, strokovnjaki jih bodo pri tem vodili in jim svetovali, kako zapisati ugotovitve. Foto: AP
Prostovoljci bodo morali biti pozorni na kakršno koli gibanje v vodi, strokovnjaki jih bodo pri tem vodili in jim svetovali, kako zapisati ugotovitve. Foto: AP

Center Loch Ness na Škotskem poziva "nadobudne lovce na pošasti" in prostovoljce, da se pridružijo iskanju pošasti iz Loch Nessa, ki je eno izmed najglobljih jezer v Združenem kraljestvu. Novo iskanje legendarne Nessie je načrtovano za konec tedna 26. in 27. avgusta in naj bi bila največja tovrstna akcija, odkar je Preiskovalni urad Loch Ness jezero glede znakov mitske zveri preučeval leta 1972.

Po besedah centra, ki se je nastanjen v starem hotelu Drumnadrochit, kjer naj bi leta 1933 upravitelj Aldie Mackay v jezeru opazil "vodno zver", naj bi sodobna tehnologija "preiskala vodo na način kot še nikoli doslej." Ekipa bo namreč uporabila brezpilotna letala, opremljena z infrardečimi kamerami, da bodo lahko proizvedli toplotne slike jezera iz zraka. Za zaznavanje zvočnih signalov pod vodo bo uporabljen tudi hidrofon, poroča AP.

Prostovoljci bodo morali biti pozorni na kakršno koli gibanje v vodi, strokovnjaki jih bodo pri tem vodili in jim svetovali, kako zapisati ugotovitve. "Upamo, da bomo navdihnili novo generacijo navdušencev nad jezerom Loch Ness," je dejal Alan McKenna iz prostovoljne raziskovalne skupine Loch Ness Exploration, ki sodeluje pri prihajajočem podvigu. Dodal je, da bodo sodelujoči pri opazovanju imeli priložnost, da osebno prispevajo k "tej fascinantni uganki, ki je očarala toliko ljudi po vsem svetu".

Mackayeva zgodba pred 90 leti je sprožila trajno svetovno prevzetost nad iskanjem izmuzljive pošasti, ki je sprožila potegavščine in na stotine pripovedi domnevnih očividcev. V preteklih letih so bile predstavljene številne teorije ali razlage, vključno s tem, da je bilo bitje morda prazgodovinski morski plazilec pleziozaver, velikanska jegulja ali celo plavajoči cirkuški slon.