Po zrušenju dela pomola se je nagnil tudi svetilnik. Zaradi podobnosti s poševnim stolpom v Pisi so mu že nadeli vzdevek poševni svetilnik. Foto: AP
Po zrušenju dela pomola se je nagnil tudi svetilnik. Zaradi podobnosti s poševnim stolpom v Pisi so mu že nadeli vzdevek poševni svetilnik. Foto: AP

"Žal je videti, da svetilnika ne bo mogoče rešiti," je za AP pred dnevi razočaran dejal prvi mož tamkajšnje pomorske policije Uwe Old. Svetilnik je namreč od leta 1914 kazal pot ribiškim ladjam, ki so iz Severnega morja plule v t. i. ribiško pristanišče, stal pa je na koncu kamnitega pomola, ki ga je močno načel zob časa. Pred dnevi je del pomola dokončno popustil in se delno zrušil, zaradi česar se je svetilnik močno nagnil.

Pristojni so takoj ustavili ladijski promet po reki Geeste (ta je v vmesnem času sicer že stekel) in trajektni promet po reki Wesser, da ne bi ladje povzročile še dodatne škode, nato pa preučili stanje in ugotovili, da simbola mesta najverjetneje ne bo mogoče rešiti. V soboto so nato ob svetilnik namestili plavajoči most, s čimer so želeli preprečiti, da bi se stavba v celoti zrušila v vodo, oziroma pred potopom rešiti vsaj slovito rdečo kovinsko kupolo, poroča tamkajšnja televizijska postaja NDR.

Kot je razvidno s fotografij in posnetkov, so del pomola podprli, svetilnik pa z dvigalom nekako "poravnali", a gre le za začasne rešitve. Že danes naj bi tako začeli demontažo stavbe, pri čemer pa pristojne skrbi, da svetilnik postopka ne bo "preživel" – kot je v nedeljo za NDR dejal predstavnik pristaniške uprave Holger Bruns, bodo morali s pomočjo pametnih tehnologij najprej ugotoviti, ali je kupolo sploh mogoče brez poškodb ločiti od kamnitega spodnjega dela.

V naslednjem koraku bi nato celoten pomol in stavbo svetilnika porušili, oboje zgradili na novo, na vrh pa namestili obnovljeno izvirno kupolo, je Bruns predstavil načrte. "Cilj je, da Bremerhaven dobi nazaj svoj svetilnik," je še dejal in dodal, da morajo ukrepati hitro. Tamkajšnja političarka Claudia Schilling je po navedbah NDR-ja izrazila prepričanje, da bo demontaža končana do konca prihodnjega tedna.