Odločilno tekmo za preboj na svetovno prvenstvo, ki so jo Kekovi varovanci igrali proti Rusiji, sta si ogledala oba predsednika, Danilo Türk in Dmitrij Medvedjev. Kdo bo v Afriki naše fante spodbujal tokrat? Foto: EPA
Odločilno tekmo za preboj na svetovno prvenstvo, ki so jo Kekovi varovanci igrali proti Rusiji, sta si ogledala oba predsednika, Danilo Türk in Dmitrij Medvedjev. Kdo bo v Afriki naše fante spodbujal tokrat? Foto: EPA
Barack Obama in Luis Inacio Lula
Obama je naredil tako grimaso, ko mu je nogometni dres s podpisi reprezentantov izročil brazilski predsednik Luis Inacio Lula. Foto: EPA

Morebitni prihod "najbolj varovane osebe na svetu", ameriškega predsednika Baracka Obame, je namreč najtrši oreh, s katerim se spoprijemajo južnoafriški policisti in varnostniki. "Naš največji izziv je ameriški predsednik, za katerega enkrat velja, da pride, spet drugič, da ga ne bo. Nato spet pride, pa ne pride ..." je v nekoliko šaljivem tonu pred parlamentom potožil prvi policist v državi Bheki Cele.

Hiter izpad, manj dela za varnost
"Vsak dan molimo za to, da se Američanom ne bi uspelo prebiti v drugi krog. Naša želja je taka - ZDA čim prej izpadejo in odidejo domov. Trenutno namreč velja, da je velika verjetnost, da bi ob napredovanju ameriške reprezentance v drugi ali tretji krog na prvenstvo prišel tudi Obama."

Na najtežje pričakovanem (športnem) dogodku letošnjega leta, ki bo potekal med 11. junijem in 11. julijem, bo sodelovalo 32 držav, ZDA pa bodo v skupini C igrale z Anglijo, Alžirijo in seveda Slovenijo.

Prirediteljem je za zdaj prihod na prvenstvo potrdilo kar 43 predsednikov držav ali premierjev, a vse oči so usmerjene v končno odločitev predsednika ZDA. "Če bomo gostili tudi Obamo, to pomeni, da bomo morali varnostne ukrepe med turnirjem podvojiti. Zahtevnost varovanja vseh 43 drugih voditeljev se lahko primerja z operacijo varovanja enega človeka," je dodal Cele.

Obama govori kar o finalu ...
Obamova odločitev za poletni prihod v Afriko za zdaj kot kaže še visi v zraku, je pa Obama prejšnji mesec v Washingtonu južnoafriškemu predsedniku Jacobu Zumi namignil, da bo svoje fante spremljal s tribun, če se bodo ti uvrstili v finale. "Spomnim se, da je izjavil, da bo premislil, ali bo prišel v Južno Afriko, če se ameriška reprezentanca uvrsti v četrifinale. Če pridejo v polfinale, je že več možnosti, da bo prišel, če pa pridejo v finale, je dejal, da bo zagotovo na stadionu," je dejala južnoafriška zunanja ministrica Maite Nkoana-Mashabane, ki je bila prisotna na tem srečanju.

Finale pa je najverjetneje za ZDA, državi, v kateri se nogomet po priljubljenosti in razširjenosti ne more kosati z ameriškim nogometom, košarko in bejzbolom, neuresničljiva želja, če vemo, da bodo letos devetič v svoji zgodovini igrali na svetovnem prvenstvu, njihova najboljša uvrstitev pa je tretje mesto iz daljnega leta 1930.