V strmem nedostopnem pobočju pod Voglom, na 1300 metrih zaščitena pred vetrom in tudi pred lubadarjem že 200 let raste bohinjska kraljica. Izjemno smreko so popolnoma naključno odkrili že pred slabimi 20 leti, takrat je imela v premeru 159 centimetrov, ob tokratni meritvi pa ... "Premer smreke je 169 centimetrov, volumen debla znaša 31,6 kubičnih metrov," je v kratkem filmu pojasnila Lucija Odar z Zavoda za gozdove Bled in nadaljevala. "Da smreka doseže tako dimenzijo, mora imeti izjemno srečo. Ta smreka raste na nadmorski višini 1300 metrov v strmih pobočjih, na eni taki polici, na kateri ima dovolj hrane in vode, zaščitena je pred močnimi sunki vetra in za zdaj se uspešno bori tudi proti podlubnikom."

Visoka je 47 metrov, saj so se arboristi povzpeli vse do vrha. "To drevo je zaščiteno kot naravna vrednota državnega pomena, izločeno pa je tudi kot habitatno drevo, to pomeni, da bo to drevo ostalo na tem mestu tudi po tem, ko bo odmrlo," je naprej v kratkem filmu pojasnila Lucija Odar.

Za zdaj je vitalna in uspešno kljubuje vremenskim ujmam. "Takšna drevesa imajo pomembno vlogo za gozd, za biotsko pestrost in tudi za nas ljudi, saj se lahko veliko naučimo iz njih. Obenem predstavljajo pomembno vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo," je dodala Lucija Odar.

Najdebelejša smreka je torej v Bohinju, a kot priznavajo gozdarji, je takih skritih lepotic gotovo še nekaj. In prav lahko, da je kje kakšna še večja in debelejša.

Bohinjska kraljica, najdebelejša smreka