Tudi drugod po svetu se lotijo podobnih podvigov. Foto: EPA
Tudi drugod po svetu se lotijo podobnih podvigov. Foto: EPA

Novo Gorico in okolico je obiskalo več Božičkov, ki pa niso popolnoma običajni – njihova prevozna sredstva niso jeleni, temveč kar motorji. Namen dogodka, ki ga organizirata Erik Breščak in Nataša Frelih, je bil popestritev decembrskega dogajanja v Novi Gorici in okolici, predvsem pa želijo z njim polepšati dan malim prijateljem oddelka invalidne mladine iz Stare Gore. Ta deluje v okviru tamkajšnje bolnišnice Franca Derganca, kjer se zdravijo in rehabilitirajo predvsem otroci z motnjami v gibanju in drugimi kombiniranimi motnjami v razvoju.

Motoristični Božički so se ob 11. uri izpred Gostilne Furlan v Braniku odpravili mimo otroških vrtcev v Prvačini, Vogrskem, Bukovici, Biljah, Šempetru, Novi Gorici in Solkanu. Ob 13. uri so obiskali Mercatorjev center v Kromberku in se popeljali skozi center, nato je sledil kratek postanek na Radiu Robin in pa vožnja skozi Novo Gorico, mimo Rožne Doline v oddelek invalidne mladine v Stari Gori.

Prvo leto so motoristi darila zbirali sami

Zamisel za to se je porodila pred več kot 10 leti. Člani takratnega Motokluba Rihemberk so se na pobudo Erika Breščaka zbrali, preoblekli v Božičke, zbrali darila in vse skupaj odpeljali v oddelek za invalidno mladino Stara Gora. Odziv otrok in osebja bolnišnice je bil takrat tako pozitiven, da so se nemudoma odločili, da dogodek postane tradicionalen, k sodelovanju pa povabijo tudi druge slovenske in italijanske motoklube. Ti se dogodka množično udeležujejo vsa leta.

Prvo leto so motoristi sami zbirali darila, naslednja leta je organizacija napredovala, prispevati so začele tudi različne trgovine. Skupaj so zbrali že veliko sredstev in otrokom podarili televizorje, računalniško opremo, respiratorje, opremo za telovadnico, mize, stole, blazine za telovadbo, črpalko, posebno posteljo, klimatsko napravo in veliko malih medicinskih pripomočkov, za katere po navadi zmanjka denarja.