Drevo bodo po koncu prazničnih dni poslali podjetju, ki bo iz njegovega lesa izdelal igrače za otroke. Foto: Reuters
Drevo bodo po koncu prazničnih dni poslali podjetju, ki bo iz njegovega lesa izdelal igrače za otroke. Foto: Reuters

Božično drevo Vatikanu vsako leto podari druga država ali regija. Leta 2020 je tja v ta namen romala smreka iz Slovenije, letos pa bo Trg svetega Petra krasilo božično drevo iz italijanske dežele Piemont.

Približno 30 metrov visoko jelko so že posekali na zasebnem zemljišču, jo s helikopterjem prepeljali v dolino, naložili na tovornjak in jo v posebnem spremstvu odpeljali proti Rimu. Drevo je prispelo v Vatikan, kjer so ga že postavili pokonci, nato pa ga bodo okrasili.

Tokratno okrasje bo sestavljalo na stotine planik iz ene od lokalnih vrtnarij, ki naj bi ustvarile vtis sneženja. Lučke na drevesu bodo v navzočnosti papeža Frančiška prižgali predvidoma 9. decembra ob 17. uri. Drevo bodo po koncu prazničnih dni poslali podjetju, ki bo iz njegovega lesa izdelalo igrače za otroke, te pa bodo nato razdelili prek Karitasa.

Jaslice, ki bodo letos postavljene v Vatikanu, bodo tokrat počastile 800. obletnico prvih jasli, ki jih je v votlini blizu kraja Greccio postavil Frančišek Asiški, prihajajo iz škofije Rieti severno od Rima. Njihova postavitev bo med drugim predstavljala štiri frančiškanska svetišča iz tamkajšnje Rietske doline.