Boris Johnson sicer ni ljubitelj nogometa, a se je kljub temu udeležil polfinalne tekme, kjer so Angleži slavili proti Dancem. Foto: EPA
Boris Johnson sicer ni ljubitelj nogometa, a se je kljub temu udeležil polfinalne tekme, kjer so Angleži slavili proti Dancem. Foto: EPA

Angleška reprezentanca se bo v nedeljo v Londonu z Italijani pomerila za naslov evropskega prvaka v nogometu. Če Angležem uspe premagati azzurre, bo to prva večja reprezentančna nogometna lovorika za pregovorne izumitelje tega športa, odkar so leta 1966 postali svetovni prvaki.

Zaradi evforije, ki se pred finalno tekmo le še stopnjuje, se krepijo pozivi javnosti, da naj vlada v ponedeljek po tekmi v primeru zmage razglasi za dela prost dan in tako omogoči dostojno praznovanje.

Predsednik vlade Boris Johnson se je po poročanju Guardiana na pozive danes tudi uradno odzval in potrdil, da vlada razmišlja o tej možnosti. Hkrati pa je bil Johnson previden, saj bi takšna vladna napoved lahko "izzivala usodo. Počakajmo, da vidimo, kaj se bo zgodilo." Ker bi bil vladni odlok o prostem dnevu, objavljen po koncu večerne tekme v nedeljo, seveda prepozen, naj bi v vladi razmišljali o alternativah za ponedeljkovo rajanje in okrevanje.

Vlado pa je že prehitelo nekaj šol po državi, ki bodo svojim učencem opravičile izostanek od pouka prvih nekaj ponedeljkovih ur, da si lahko v nedeljo brez skrbi s starši ogledajo nogometno tekmo.

Na Wembleyju bo finale lahko spremljalo 60 tisoč gledalcev. Foto: Reuters
Na Wembleyju bo finale lahko spremljalo 60 tisoč gledalcev. Foto: Reuters

Medtem pa britansko javnost razburja neobjava podatkov o okužbah na dosedanjih tekmah na londonskem stadionu. Čeprav je tokratno evropsko prvenstvo potekalo po celotni Evropi, je največ tekem do zdaj gostil prav londonski Wembley, kjer potekajo tudi odločilni izločilni boji.

Čeprav je vlada v sklopu preizkusnega programa odpiranja množičnih javnih prireditev obljubila natančno spremljanje okužb in drugih podatkov, se to do zdaj javno še ni zgodilo. Opozicija zato zahteva objavo podatkov pred nedeljsko tekmo oziroma obrazložitev, zakaj do objave podatkov še ni prišlo.