Med letoma 2004 in 2008 je nepremičnine v Bolgariji kupilo okoli 60.000 Britancev. Foto: EPA
Med letoma 2004 in 2008 je nepremičnine v Bolgariji kupilo okoli 60.000 Britancev. Foto: EPA

V tej državi naj bi občasno ali stalno živelo več kot 10.000 Britancev, navaja francoska tiskovna agencija AFP in ob tem dodaja, da je dejanska številka morda še mnogo višja, saj se jih večina ne prijavlja pri krajevnih oblasteh.

Med letoma 2004 in 2008 je nepremičnine v Bolgariji kupilo okoli 60.000 Britancev, AFP navaja izjavo Rumena Draganova z bolgarskega inštituta za analize v turizmu. V času krize se je število novih priseljenih sicer umirilo, a po besedah Draganova ti še vedno prihajajo, predvsem "po duhu še mladi upokojenci".

Ta bum je bil tudi iztočnica za humoristično serijo bolgarske nacionalne televizije z naslovom Britanski sosed, ki opisuje življenje britanskega upokojenca, ki se preseli v Bolgarijo.

Med Britanci, ki živijo v Bolgariji, sta tudi upokojenca Stephen Mulhern in njegova partnerica Catherine. Kot sta priznala, je lahko življenje v Bolgariji v zimskih mesecih zaradi pomanjkanja elektrike in snežnih metežev zahtevno.

Pred selitvijo v Bolgarijo sta živela v Londonu in pred tremi leti sta se zavedela, da bo ob njunih pokojninah življenje v Bolgariji, kjer se velike hiše prodajajo za okoli 15.000 evrov, veliko laže.

Britanci, ki živijo v Bolgariji, imajo trenutno eno skupno upanje - da bo britanska vlada z EU-jem sklenila tak dogovor glede brexita, ki bo zaščitil tudi Britance, ki živijo v tujini, navaja AFP. "Želimo si ostati, če nam bodo to dovolili," je dejal upokojeni vojaški pilot Keith Davies. "Nikoli ne bom pozabil svojih angleških korenin, a zdaj živim tu," je dodal.