Pol ducata tekmovalcev je kot za stavo premikalo rekordno mejo. Foto: BoBo
Pol ducata tekmovalcev je kot za stavo premikalo rekordno mejo. Foto: BoBo

Slovenska prestolnica je že četrtič gostila dogodek Akrobat Odbito, v okviru katerega lahko ljubitelji poskakovanja skačejo tudi čez reko na trampolinskem mostu.

Med več tekmovanji, od tega, kdo najhitreje oz. z najmanj skoki preskoči Ljubljanico, do atraktivnih serij salt in vijakov na 'freestyle' trampolinu, so tudi tokrat glavno pozornost pritegnili boji na največjem trampolinu na svetu. Številni vrhunski akrobati s celotnega sveta so se tega lotili tekmovalno.

"S četrto izvedbo smo se vrnili k začetkom." Foto: BoBo

Najbolj napeta pa je bila tekma v lovljenju višinskega rekorda, kjer mora tekmovalec za priznanje višine ob pogumu pokazati tudi precej spretnosti, saj se mora visoko v zraku dotakniti boksarske vreče.

"Skrb, da bi bila tekma zaradi previsokega cilja prihodnje leto kaj manj atraktivna, je zaman"

Glavni favorit za zmago je bil dozdajšnji rekorder, Ernest Brenchley, ki je pred tekmo napovedal, da je pripravljen prekositi 13 metrov. To mu je na koncu uspelo za kar štiri metre, a konkurenca je bila izjemna. Pol ducata tekmovalcev je kot za stavo premikalo rekordno mejo, zadnjega izzivalca pa se je Britanec otresel šele pri višini 16,75 metra.

"Za nas je to tekmovanje pomembnejše od olimpijskih iger," je dejal nosilec starega in novega višinskega rekorda Brenchley.

"Skrb, da bi bila tekma zaradi previsokega cilja prihodnje leto kaj manj atraktivna, je zaman. V ekipi imamo še kar nekaj adutov, tako da nas na Odbitem v prihodnjih letih čaka še kup atraktivnih tekmovanj in predstav," je razplet komentiral Marko Knafelc iz ekipe Dunking Devils. Njegov kolega Domen Gaiman je poudaril, da so najponosnejši na to, da je ta "projekt, ki odmeva tudi v tujini, od zasnove do izvedbe plod slovenskega znanja in razvoja".

Kot najbolj vešč izvajanja trikov na velikanu se je sicer tokrat proslavil Cerkničan Jan Žnidaršič.

Posebna gostja je bila akrobatka Tamia Šeme

Posebna gostja. Foto: BoBo
Posebna gostja. Foto: BoBo

"S četrto izvedbo smo se vrnili k začetkom, atraktivne skoke na največjem trampolinu na svetu in poskakovanje po trampolinskem mostu pa smo nadgradili še z bogatejšim brezplačnim programom v navijaški coni, kjer je letos kraljeval vrtni trampolin velikan," je dogajanje povzel direktor agencije Extrem Simon Rožnik in poudaril, da je bilo vzdušje izjemno.

Gledalce so navdušili tudi različni akrobatski, umetniški in svetlobni šovi. Tokrat je kot posebna gostja na Odbitem z akrobatskima točkama na obroču in svili visoko v zraku nastopila priznana akrobatka Tamia Šeme, ki jo je Slovenija spoznala po nastopu v šovu Slovenija ima talent.

Najvišji skok na svetu Dunking Devilsov